30 d’abril 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Només després de la resurrecció del Senyor els deixebles entengueren amb tot el seu valor la paràbola del bon pastor, que en la seva segona part apunta de manera oberta la mort de Jesús, a fi de donar vida per les seves ovelles. Aquest fet constitueix el missatge central de la predicació, com es deixa veure en el discurs missioner o kerigma de Pere en el dia de la Pentecosta, la primera part del qual la llegírem diumenge passat i conclou avui en la primera lectura dels Fets dels Apòstols.

És el mateix Pere el qui proclama que Jesús ha sigut constituït Senyor i messies per Déu. Són dos títols cristològics fonamentals en la confessió primitiva de fe. Reconèixer a Jesús mort i ressuscitat com a Senyor i messies comporta arribar a la conversió de fe en Ell i, a través del baptisme en el seu nom, la salvació de tot creient.

Aquest és el bon pastor, el que ens coneix personalment pel nostre nom i ens obre la porta de la vida. És el Crist ressuscitat de la nostra fe, el mateix Jesús històric de Natzaret. Ell no queda en una fórmula o article de fe del Credo sinó que és qui es dona a l’autèntica esperança indestructible que ens empeny a un amor sense fronteres i a un tarannà alegre i, també, a una acció imparable. Només comprenent l’amor de Déu manifestat en la persona del seu Fill, Crist Jesús, trobarem els béns celestials i d’alguna manera aprendrem a desprendre’ns dels béns caducs del nostre món, que són enganyosos i limitats, no només en el temps sinó en la globalitat de la nostra vida terrenal.

I és que, la nostra vida cristiana apunta a un més enllà. Encara que la figura del bon pastor als urbanites no ens digui gran cosa, deixem-nos portar, sense desentendre’ns del món en què vivim, per aquell que tot caminant amb nosaltres vol que siguem testimonis de la seva resurrecció en nosaltres i per nosaltres. Mantinguem la nostra esperança plenament en Ell. El salm 22 ens hi anima.

Visca doncs la Pasqua, visca Jesús ressuscitat, Al·leluia, Al·leluia!

              Francesc Xavier de Dou