13 de desembre 2022

Preparem la celebració comunitària de la penitència: apunts per a un examen de consciència, acompanyats per les figures del pessebre

Les celebracions comunitàries del sagrament del perdó d'Advent tindran lloc:

- Dimecres dia 14: a les 12 del migdia

- Divendres dia 16: a les 8 del vespre.

 

La figura de Maria: Maria va dir: Soc la serventa del Senyor: que es compleixi en mi la teva paraula.

En aquest temps d'Advent intensifico la pregària? Dedico alguns moments del dia a contemplar el misteri que celebrarem el dia de Nadal? Al mateix temps que preparo la festa familiar, també, com va fer Maria, em preparo per celebrar dignament aquestes festes? Davant de les demandes que Déu em fa per mitjà de persones i esdeveniments, puc dir com ella: Soc la serventa del Senyor: que es compleixi en mi la teva paraula.

 

La figura de Josep:  Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha engendrat ve de l'Esperit Sant.

Confio en les persones que m'estimen i estimo? O, al contrari, em costa confiar en els altres? Soc egoista i només penso en mi? Cuido i vetllo per la família, pels companys, pels amics? Vull ser sempre el protagonista i el centre d'atenció, o sé compartir amb els altres? Josep hagué de fugir a Egipte, a causa d'un rei malèvol. Estic al cas dels fets polítics que tenen repercussió negativa en la nostra societat. Soc solidari amb aquells que pateixen injustícies? o passo de tot?


La figura dels pastors: A la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat.

Els pastors, prototip dels pobres i marginats. Soc conscient que en la nostra societat hi ha persones pobres, marginades, sense llar? Valoro les persones pel que són o pel que tenen? En els nostres pessebres, els pastors porten ofrenes a Jesús. Comparteixo els meus béns amb els més pobres? Com els pastors, em poso en camí i cerco amb sinceritat a Jesús? o em tanco en mi mateix i no avanço espiritualment?


La figura dels mags: Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d'Orient i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist sortir a l'Orient la seva estrella i venim a adorar-lo. Els mags, persones d'altres cultures i costums van reconèixer l'estrella de Jesús. Valorem o menyspreem tot el que no pertany a la nostra cultura? Com considero els estrangers, els que no parlen el meu idioma? La visita dels mags provocà la ira d'Herodes i la matança d’innocents. Em revolto davant de les injustícies que pateixen els petits? o passo de llarg mentre no m'afectin a mi?

 

La figura dels àngels: De sobte s'uní a l'àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant: Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima.
Els àngels porten una gran alegria. Visc com una gran oportunitat, i motiu de joia espiritual la contemplació del naixement de Jesús? o el Nadal només és una festa tradicional que comparteixo amb la família? Nadal és festa de pau. Soc persona de pau? Ser perdonar i demanar perdó davant de les ofenses dels altres? En un món on hi ha milions de persones que pateixen la guerra, prego per la pau?


La figura del Nen Jesús: Mentre eren allà, se li van complir els dies i va infantar el seu fill primogènit; el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no hi havia lloc per a ells a la sala de l'hostal.

Davant del misteri de Nadal, Déu fet home: Contemplo, reso , dono, gràcies, per tot el que significa l'Encarnació de Déu? Transmeto als més menuts de casa, tot el misteri d'amor, que significa la figura del Nen Jesús? Una cova, no hi ha lloc en l'hostal i un Nen en bolquers, adoro, com feren Maria, Josep, els pastors, els mags,  un Déu que es mostra pobre, solidari amb els més febles? o el que adoro és la riquesa i el benestar i cerco només l'amistat dels rics i poderosos?