23 d’octubre 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

En un temps en què sembla que només es valori l’eficàcia i el fer, i on no hi tingui cabuda la gratuïtat, és important que considerem la catequesi sobre la pregària que llegim a l’evangeli. Jesús durant dos diumenges ens ha parlat de la confiança i paciència amb les quals hem de pregar. Diumenge passat, a través de la paràbola del jutge mesquí i la viuda que li demana justícia; la d’aquest diumenge ens recorda que per pregar cal l’actitud humil i sincera.

Com bé sabem, Jesús a les seves paràboles ens presenta dues persones antagòniques que es troben en un mateix lloc, o són protagonistes d’una mateixa situació (per exemple, el ric i Llàtzer, els dos germans de la paràbola del pare que perdona, etc.). Ara l’escenari és el Temple. Tots dos personatges hi han pujat per pregar. Tanmateix, el concepte de pregària de cadascun d’ells és diferent. Per al fariseu (segons ens diu l’evangelista Lluc, els fariseus  es refiaven que eren justos i tenien per no res a tots els altres), pregar és presentar comptes davant de Déu i vanagloriar-se que ha complert amb escreix la llei. El cobrador d’impostos, en canvi, prega d’una forma totalment diferent: ni gosa aixecar els ulls al cel, es dona cops al pit i diu: «Déu meu, sigueu-me propici, que sóc un pecador.» El mateix Jesús en conclou: Us asseguro que aquest tornà perdonat a casa seva i l’altre no; perquè tothom qui s’enalteix serà humiliat, però el qui s’humilia serà enaltit.

Què fa que el fariseu sigui perdonat i el cobrador d’impostos no? Les paraules del fariseu són les d’un narcisista, s’ha mirat al mirall i s’ha agradat  En ell tot és perfecte. No tan sols en ell no hi ha tara moral, sinó que es pot presentar com un model de virtuts. La seva excel·lència moral fa que ocupi un lloc preeminent al temple i tothom el reconegui com un home bo. Ara bé, com ja ho té tot, no demana res, no necessita res  i per aquest motiu Déu no el pot perdonar. (Seria com anar al metge per dir-li que estem bé de salut, que no tenim cap mal. L’únic que podria fer el metge seria donar-nos la mà desitjant-nos sort; sortirem sense cap medecina).

En canvi, el cobrador d’impostos se sent feble, reconeix els seus pecats i la seva feblesa per sortir de la vida fosca que porta. Conscient del seu pecat, demana auxili.

Siguem sincers, a tots ens costa reconèixer les nostres faltes, les nostres febleses. És cert que genèricament tots ens reconeixem pecadors, però quan hem de concretar en quines actituds, accions, o omissions som pecadors, ens costa més. Sempre trobem explicacions o  excuses per justificar els nostres actes. Per aquest motiu ens costa convertir-nos, perquè no hem trobat el motiu de la conversió

Breument: pregar, entre altres coses, significa presentar-se humilment davant de Déu, reconèixer que és Ell el qui té cura de nosaltres. És ben cert el que proclamem aquest diumenge en el salm 33: Quan els pobres invoquen el Senyor, ell els escolta.

Josep M. Jubany