28 de setembre 2022

Comencem un nou curs

Ja fa dies que els nens i adolescents han acabat les vacances i han començat les classes; per a moltes famílies això significa retornar a la normalitat del curs. També la nostra comunitat cristiana de Sant Ildefons va reiniciant a poc a poc les activitats.

Em plau donar-vos la benvinguda a tots els que després de les vacances us reincorporeu a la participació i a les activitats de la nostra comunitat. Quan es publicarà aquesta salutació, ja harà passat la festa major de la ciutat de Barcelona. Aquest dissabte celebràrem la festa de la Mare de Déu de la Mercè, una advocació de la Mare de Déu que ens recorda a Maria com a mare de captius. Em sembla molt adient que tot aprofitant aquesta efemèride demanem a la Mare de Déu de la Mercè que vetlli per la nostra Església i per la nostra societat.

Tots recordem la història del patronatge de la Mercè de la nostra ciutat i el significat que té d’alliberament. Només vull posar en relleu que el missatge mercedari el trobem molt ben representat en l’escut de l’ordre Mercedari, amb les barres de la Corona d'Aragó i la creu que simbolitza la seu de Barcelona, on es fundà. En l’inici de curs, cal que no oblidem que la missió primera de la comunitat cristiana és viure i testimoniar l’evangeli en el nostre món, més concretament, en la societat en què vivim, i ara, en aquest curs 2022-23, estimant el nostre país. Les quatre barres i la creu de l’escut mercedari ho simbolitzen molt bé.

Quan ens retrobem després de les vacances i ens preguntem els uns als altres ¿com ha anat l’estiu? gairebé, tots contestem: molta calor. De l’anècdota a la categoria. La meteorologia d’aquest estiu evidencia que el canvi climàtic és una realitat (si us plau, que callin els negacionistes). Com a creients ens hem de prendre seriosament els seriosos avisos de la natura. Haurem d’estudiar entre tots com portem a terme la profètica crida de l’encíclica Laudato Si.

Comencem el curs amb molts núvols a l’horitzó: guerra a Ucraïna, crisi energètica, inflació galopant, creixement de les desigualtats... i amb la política, per dir-ho curt, “molt enfangada”. La nostra política em recorda Los dos conejos de Tomàs Iriarte, enfervorits en si els seus perseguidors eren “galgos o podencos”: discutim i no solucionem.

Per acabar, us convoco a dos actes; un que segur que és interessant i un altre que segur que us omplirà de joia.

El dimarts dia 11 d’octubre farà 60 anys de l’inici del Concili Vaticà II. El dilluns dia 10, a les 20.00 h, ho recordarem amb una conferència de Mn. Josep M. Domigo, vicari general del Bisbat de Sant Feliu i estudiós del tema.

I el dissabte 8 d’octubre a la missa de les 20.00 h celebrem el 50è aniversari de l’ordenació diaconal de Mn. Xavier Dou. Ja anirem donant més informació. Ara, apunteu-vos la data.

Josep M. Jubany