27 de juliol 2022

Preguem amb els salms (3)

8. Els salms i el Nou Testament

Permeteu-me una digressió sobre com els cristians hem de llegir l'Antic Testament i, per tant, els salms. La guia de lectura sempre és el Nou Testament, especialment l'Evangeli. Dit d'una altra forma, la plenitud es troba en l'Evangeli. Així hi ha fets i paraules de l'Antic Testament, que han quedat superades pels missatges de Jesús. Això passa també en els salms, especialment aquells que anomenem imprecatoris. En aquests salms hi ha expressions que grinyolen i que fan mal a les orelles. Un exemple és el cèlebre 137, el càntic dels exiliats a Babilònia (vora els rius de Babilònia ...), té un final que ens sorprèn: Babilònia, com seràs devastada! /Feliç el qui et farà / el que tu ens vas fer a nosaltres! / Feliç el qui et prendrà les criatures / per esclafar-les a la roca! Reconec que aquest és un cas molt extrem, tant, que el papa Sant Pau VI va decidir que aquests versets s'ometessin a la Litúrgia de les Hores.


Malgrat petites excepcions, com la del salm 137, els primers cristians valoraren molt pregar a través dels salms i també els ensenyaments que hi ha en ells. Mostra d'això és que el Nou Testament conté unes tres-centes citacions de l’Antic Testament, de les quals, unes dues-centes del llibre dels salms , o sigui que, aquest llibre és citat el doble de vegades que tots els altres plegats. Com afirmava el pare Hilari Raguer, l'Església apostòlica va entendre el Salteri com una immensa profecia de Crist.

9 Jesús i els salms

Els primers cristians no oblidàvem (i tampoc nosaltres ho podem oblidar), que Jesús va pregar amb els salms. Jesús, com a bon israelita, participava en el culte de la sinagoga on el Salteri tenia un lloc preeminent, i també va resar amb aquestes pregàries al llarg de la seva vida. Només per posar un exemple, finalitzat el sopar pasqual abans d'anar a Getsemaní, ens diu l'Evangeli: I després de cantar els salms, van sortir cap a la muntanya de les Oliveres.( Mt 26, 30)


Els evangelis se serveixen dels salms sobretot per il·luminar els relats de la passió i, també per explicar el sentit de la mort i de la resurrecció. Alguns exemples: a l'Evangeli de Mateu, en el passatge de l'expulsió dels mercaders del Temple, Jesús exclamarà: “I vosaltres, ¿no heu llegit mai en l'Escriptura: Amb la paraula dels infants i dels nadons t'has fet cantar una lloança?”, del Salm 8, 3,. Després de la resurrecció Jesús explicarà a uns deixebles atemorits, que en ell s'ha acomplert l'anunciat a l'Antic Testament, fent menció explícita dels salms: Això és el que us vaig dir quan encara era amb vosaltres: "Cal que es compleixi tot el que hi ha escrit de mi en la Llei de Moisès, en els Profetes i en els Salms." (Lc 24, 44)

10. Jesús a la Creu, el salm 22

En el moment més dramàtic de la vida de Jesús. Quan està agonitzant a la Creu, els evangelistes Mateu, i Marc ens diuen que cap a les tres de la tarda, Jesús va exclamar amb tota la força: Elí, Elí, ¿lemà sabactani? —que vol dir: «Déu meu, Déu meu, per què m'has abandonat?». És una cita literal del verset 2, del salm 22.

Josep M. Jubany