28 de juny 2022

Memòria 2021 de Càritas Diocesana de Barcelona (extracte)

Durant el 2021 l’entitat ha atès 12.560 llars, on hi viuen 27.540 persones. Així mateix, les Càritas parroquials i arxiprestals han acompanyat 27.870 llars, on hi viuen 65.287 persones. “Les persones que hem atès durant el 2021 ens arriben més deteriorades, més vulnerables i en situacions més límit. Moltes no s’han recuperat de la paralització de l’economia que va suposar la pandèmia, i això fa que les seves vides estiguin més trencades”, ha indicat Míriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de l’entitat.

Feu ha definit la pandèmia com un xoc sense precedents al conjunt de la societat, però amb un impacte major en les persones que ja es trobaven en situació de més vulnerabilitat. La responsable d’anàlisi ha recordat que, segons el darrer informe FOESSA, 885.000 persones de la diòcesi de Barcelona viuen en situació d’exclusió social (1 de cada 3), i que en són 300.000 més que l’any 2018. També s’ha fet èmfasi en l’apujada de preus dels darrers mesos i en el fet que aquest augment ha tingut més impacte en les persones amb menys recursos. “Els més pobres són els que destinen un percentatge més alt dels seus ingressos en alimentació i habitatge. Si el 80% de la població amb més recursos hi destina el 51% dels seus ingressos anuals, el 20% més pobre ha de destinar-hi el 66%”.

Pel que fa al perfil de les persones ateses per Càritas durant el 2021, Míriam Feu ha posat en relleu la situació de les famílies amb fills, les quals representen un 43% de les llars acompanyades i han augmentat 8 punts percentuals amb relació a l’any anterior. “Els pares i les mares en situació d’exclusió social amb infants i adolescents són els que ho tenen més difícil per tirar endavant. Tenen poca xarxa familiar i social; moltes vegades no tenen amb qui deixar els fills petits, la qual cosa comporta una pèrdua d'oportunitats laborals. Això situa els infants d’aquestes famílies en un context que pot penalitzar el seu futur com a adults”, ha advertit l’analista.