22 de febrer 2022

90è aniversari de Mn. Lluís Saumell, una festa de la comunitat

Aquest 90è aniversari de Mn. Lluís lhem celebrat com ell es mereix per tota la seva trajectòria vital i els anys de permanència a la nostra comunitat, des del 1973 fins ara, 48 anys en conjunt, dels quals, 14 anys ha estat rector de la parròquia: des del 1998, fins al 2011, moment en què Mn. Josep Maria Jubany arribà a la comunitat.

Com no podia ser daltra manera ho vam celebrar en el marc de leucaristia de dissabte passat, 12 de febrer a les 8 del vespre. Van concelebrar amb ell Mn. Josep Maria Jubany, el Pare Ramon Maria Nogués, Mn. Lluís Bonet Armengol, rector emèrit de la Sagrada Família, assistits per Mn. Xavier de Dou.

El temple era ben ple, es respirava un ambient de festa, de goig de ser-hi. Un conjunt duns 70 cantaires de les corals: Coral Sant Jordi, Cor Ponent i  Mata de Jonc, amb els seus corresponents directors, Oriol Castanyer, Mercè Bonet i Quim Sabater, a més de Mercè Cano que ens dirigia a tots, van compondre una coral excepcional.

Lhomilia de Mn. Lluís va ser una acció de gràcies global, començant per agrair al Pare els dons rebuts, va seguir amb un reguitzell dagraïments a tots i a tothom, no es va deixar ningú; les seves paraules eren sinceres i emocionava el to amb què les deia; veritablement a ell mateix sel veia emocionat. Va continuar lhomilia fent un repàs dels fets més importants de la seva vida, entre els quals el Concili Vaticà II, que va marcar un punt dinflexió molt important.

En acabar lhomilia es va produir el primer aplaudiment dels presents, aplaudiment que aniria seguit més endavant de molts daltres.

Acabada la missa Mn. Josep Maria Jubany prengué la paraula per felicitar molt efusivament Mn. Lluís en nom de tota la comunitat i de manera explicita ho va significar amb una abraçada sincera i fraterna, fent posar dret Mn. Lluís, fet que va provocar un nou aplaudiment espontani.

Seguidament lEnric Crous bon amic i coneixedor de Mn. Lluís, que juntament amb la seva esposa Montserrat Aguilera el coneixen des dels primers temps a la comunitat, va fer un breu panegíric dels llocs que Mn. Lluís ha recorregut al llarg de la seva vida, posant lèmfasi en el seu tarannà obert i acollidor.

No sacabà aquí la festa, va seguir amb lentrega a Mn. Lluís duns presents que li recordessin aquesta celebració. Se li va lliurar un capsa que contenia cinc objectes: entre els quals destacaven una batuta de director de cants, una entrada al Palau de la Música per escoltar unes Cantates de Bach, i un dibuix emmarcat del recordat i estimat Frederic Bassó.

A continuació tots els cantaires es van disposar al voltant de laltar i els mossens van asseures de cara a ells i desquena al públic per escoltar millor les tres peces que van cantar. Aleshores es va produir una sorpresa que ningú esperava, ni tan sols el mateix Mn. Lluís: els cantaires van invitar-lo a afegir-se al cor per cantar en qualitat de solista lhavanera Quan jo tenia pocs anys, que va entonar amb veu potent, mentre el cor lacompanyava, fent les delícies de lauditori.

I ara sí, després de tantes emocions Mn. Lluís va cloure la celebració impartint la benedicció que havia quedat pendent en acabar la missa: Que us beneeixi Déu totpoderós, que és Pare, Fill i Esperit Sant.

Com a recordatori de la festa a la qual vam tenir el goig de participar es va repartir a tothom un targetó, a lanvers hi havia una fotografia seva a la muntanya amb el Pirineu nevat al fons, i també una curta partitura musical amb el text: Que els cants ens alegrin i ens facin millors; i al revers un poema dAntoni Massanell i Esclassans, poeta vilafranquí: Sonet Pregària.                   

Josep Maria Lari

Per veure vídeos d'aquesta celebració, es pot clicar aquí.