01 de gener 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

 Jesús, llum de la humanitat

En l’estructura d’aquest passatge trobem dues parts: una  poètica  Jn 1,1-5; 9-14  i l’altre en prosa Jn 1, 6-8; 15-18 

Sempre que contemplo aquesta primera part tinc la impressió de trobar-me a bord d’un avió que s’ha enlairat més amunt dels núvols. Allí hi ha claror, perspectiva i estabilitat. En la vida, els núvols, la foscor, la tempesta, les angunies, les pors, les contradiccions, les ambigüitats, la pandèmia, hi són i no les podem negar, però sí que podem viure en una dimensió en la qual tot això no tingui rellevància.

Aquí l’autor entronca el seu relat amb els Escrits, Génesi 1, amb la paraula “al principi”; d’aquesta manera ens diu que les actualitza. Quin és el projecte de Déu per a la humanitat? No serà la transformació, divinització de l’ésser humà per l’Esperit que hem d’acollir i pel qual ens hem de deixar guiar?

Doncs, aquest projecte de Vida - Amor que Déu, des de sempre, ha desitjat per a la humanitat s’ha realitzat plenament en la persona de Jesús de Nazaret. Ell és la llum del món, en Ell tots ens podem emmirallar  i, en la mesura que ens identifiquem amb Ell, participarem d’aquesta llum i podrem gaudir d’allò que som: fills i filles de Déu.

En Jesús contemplem amb estupor com comença la seva infantesa: com un nen immigrant, refugiat, els seus no el van acollir, en tota la seva vida no el van entendre, li van tancar les portes, el van perseguir a mort, però en totes les etapes de la seva existència la seva “llum resplendeix en la foscor”.

En identificació amb Jesús, en unitat amb Ell podem arribar a viure la pau enmig dels conflictes, la llibertat en situacions d’opressió, l’alegria en el dolor, l’amor en ambients d’odi.

Dels versets en prosa,  podem deduir que el testimoni que dona el Baptista és que la Llum, la Vida, la Veritat, ens arriben en la mesura que ens identifiquem amb Jesús, perquè Ell és i existeix en el si del Pare, allà on tots estem cridats a ser.

Esther Bochita

1 comentari:

Anton Ramon Sastre ha dit...

Esther, el teu és un magnífic comentari a l'evangeli d'aquest diumenge. Et dono gràcies per la teva reflexió. La LLUM arriba després d'un procès que segueix un itinerari important: saber escoltar; sentir que sempre hi ha una Paraula dirigida a nosaltres; saber-la acollir; trobar la LLUM.