10 de gener 2022

Joan Soler i Amigó, pregar cantant

A sant Agustí se li atribueix la frase “Qui canta, prega dues vegades". Si pensem que això és cert, hem d’agrair a Joan Soler i Amigó la seva tasca de lletrista de moltes de les cançons que cantem a les eucaristies.

La banda sonora de la nostra vida de celebració de la fe va lligada a moltes de les cançons que el badaloní va posar-hi lletra: “aquesta és la que cantàvem cada matí a l'escola”; “aquesta altra és amb les que Mn.Alemany acostumava a acabar les misses”; “aquella la vàrem cantar a la meva Primera Comunió”; “i aquesta sempre que la recordo és amb la veu de Mn.Lluis”; “l’altra la vàrem escollir per iniciar l’eucaristia del nostre casament”; “i fins i tot aquesta altra la s'acostuma a cantar a la missa de la catequesi familiar”. Es difícil trobar una celebració a Sant Ildefons on no es canti una de les seves pregàries en forma de cançó.



Joan Soler i Amigó va morir el primer diumenge d’enguany. Va ser folklorista, pedagog, escriptor, poeta i autor de moltíssimes lletres de cançons (de missa i de no missa). Va començar els estudis d’ arquitectura, va estudiar al seminari, va ser codirector de l’escola Thau amb en Joan Triadú i fou tècnic de Cultura i Ensenyament als ajuntaments de Badalona i l’Hospitalet de Llobregat.

Al seminari va conèixer Jaume Arnella i junts van compondre moltes cançons, algunes pròpies i d’altres d’adaptades. També col·laborà amb Mn.Albert Taulé en un bo grapat de les composicions que apareixen en el Cantoral de Missa Dominical.



Alguns dels seus “hits” són els següents:


Tota la terra espera el Salvador (amb Lluis Saumell):

Senyor, no ens deixis (amb Lluis Saumell):

Oh, Senyor, vine, no tardis (amb Lluis Saumell):

Crist en ha Salvat (amb Lluis Saumell):

.

Viva llum d’alba:

El vespre abans:

No ho sents? Hi ha algú que està trucant:

En tu trobem la vida:

Déu té nom:

Noia del poble, Maria:

Au pren alè!:

El seu camí:

Les mans obertes:

T’estem cridant tota la nit:

Deu-me la fe:

Tu ets el nostre Déu, Salvador:

Paraula que fou llum el primer dia:

Trobarem a faltar el teu somriure: