27 de gener 2022

Crònica de la celebració de la festivitat de Sant Ildefons

El diumenge passat, 23 de gener, l'església celebrà la festivitat de Sant Ildefons, titular de la nostra comunitat. Amb motiu d'aquesta efemèride, el dissabte a les 8 del vespre celebràrem una eucaristia. Al voltant de la taula de l'altar ens hi trobàrem molts dels que pertanyem a la gran família de la comunitat eclesial de Sant Ildefons. Va ser una eucaristia en acció de gràcies per tots els beneficis que durant l'any hem rebut del bon Déu, per intercessió del nostre patró (encara que per ser sincers hem de reconèixer que la seva vida i obres no són molt conegudes entre nosaltres),   i també pregàrem per les persones que formem la gran família parroquial, especialment per aquells que han passat més tribulacions durant aquest pesadíssim any de la pandèmia, i encomanàrem al Déu de Jesús, els nostres difunts.

Enguany, el Consell pastoral, interpretant el desig de molts, acordà convidar a presidir la celebració al pare Manel Gasch, O.S.B., recentment elegit Abat de la comunitat benedictina de Montserrat.

Manel Gasch, com ja és conegut, participà d’infant i de jove a les activitats de la nostra comunitat. Els seus pares, família i ell mateix, sempre han estat molt vinculats a Sant Ildefons. La festa del patró fou una ocasió per trobar-nos amb el nou abat i estrènyer el vincles de comunió amb la comunitat montserratina. Llàstima dels condicionants del moment que impediren trobar-nos  de forma més distesa, en acabar la missa, als locals parroquials.

Fou voluntat del Consell pastoral, que aquesta eucaristia tingués un relleu especial. Per aquest motiu es convidà a membres dels diferents cors que assagen als nostres locals (les corals Contrapunto vocaleAllegro, Nou arc i Signum) a fer-se càrrec dels cants de la nostra celebració. Donem les gràcies més expressives a tots aquells que hi participaren! El nostre agraïment a Mercè Cano que, com sempre, amb gran disponibilitat i saber fer va dirigir els cants.

Com ja s'ha dit, la missa fou presidida pel pare Abat; el varen acompanyar en la celebració Mn. Lluís Saumell, el pare Ramon M. Nogués, Mn. Joan Torrent, els pares franciscans Francesc Linares i Josep Gendrau, i jo mateix. El gran absent fou l'estimat diaca , Mn. Xavier Dou, que pagava el seu tribut a la covid-19.

Llegírem les lectures del diumenge següent. I permeteu-me, que salvant totes, -repeteixo-, totes les distàncies, hi vaig trobar un cert paral·lelisme amb l'acte que celebràvem. A l'evangeli, sant Lluc ens deia: (Jesús), I se n'anà a Natzaret, on s'havia criat. També el pare Manel Gasch, tornà a Sant Ildefons, el lloc on, juntament amb l’acomboiament de la família, es va formar com a cristià. L'evangelista continua: El dissabte anà a la sinagoga, com tenia costum, i s'aixecà a llegir.  També en dissabte l'Abat vingué, no pas a la sinagoga, sinó a l'església. I, si bé la crònica ens diu que al Senyor “li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i trobà el passatge on hi ha escrit: «L'Esperit del Senyor reposa sobre meu...", també a la nostra missa de capvespre proclamàrem, com a primera lectura aquest passatge d'Isaïes.

Acabada la litúrgia de la Paraula, el pare Manel pronuncià l'homilia. Em sembla que no m'equivoco, si dic que com passà a Natzaret, també nosaltres teníem els ulls posats en ell. I, si a Natzaret les paraules del Senyor causaren sorpresa a aquells que l'escoltaven, també als qui dissabte érem a Sant Ildefons, les paraules del pare Abat ens suscitaren agraïment i més estima envers la nostra comunitat.  El pare Manel recordà, gairebé emocionat, tot el que va rebre de les persones que formen la comunitat de Sant Ildefons, i com a persona que els representava, va esmentar a Mn. Joan Alemany. Valorà el tarannà que històricament ha caracteritzat la parròquia de Sant Ildefons, ens encoratjà a ser fidels a l'Evangeli, als pobres, al país.

Amb motiu d'aquesta festa, i com ja és costum, es repartí una detallada memòria de les activitats de la nostra comunitat de l'any 2021, un any per la pandèmia. Una celebració per recordar.

Josep M. Jubany