11 de desembre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

Gaudete

El temps d'Advent és per preparar la celebració del naixement de Jesús: és un temps seriós de reflexió, però avui aquest temps es veu trencat per una jornada d'alegria.

A la primera lectura d'avui Sofonies ens diu "Alegra't i celebra-ho de tot cor, ciutat de Jerusalem, el Senyor ha fet fora els qui et condemnaven". Avui, però, vist des d'un punt de vista humà, hi ha pocs motius d'alegria: tenim la pandèmia, la decadència del nostre planeta, els immigrants que moren al mar, les guerres, la mentida que és qui mana a cops d'injustícies, els rics que cada cop són més rics i els pobres que passen gana. Queden encara molts més motius per rondinar que no pas per somriure. Em pregunto ben amoïnat quin futur espera a les meves tres besnétes...

Deixem el punt de vista humà i tornem a les paraules del profeta Sofonies: "El Senyor, el teu Déu, el tens a dins com a Salvador poderós". Hauré de tancar portes i finestres, lluny del soroll i en la tranquil·la foscor i, d'aquesta manera, podré entendre millor el que diu el profeta. Miraré de trobar el Senyor dins meu.

En la segona lectura d'avui Sant Pau intenta també animar-me quan diu: "Germans, viviu sempre contents en el Senyor" i ho repeteix. La solució per al pessimisme, doncs, és viure en el Senyor, que no vol dir passar de tot i pensar que ja s'ho faran. Potser en el meu petit món puc fer alguna cosa, com pot ser mirar de fer el bé, somrient, no solament enmig dels qui estimo (això no és massa difícil), sinó també amb els altres. A veure quan m'hi poso!

L'Evangeli d'avui ens diu que qui tingui dos vestits en doni un a qui no en té. No val la temptació de donar el vestit vell. També és interessant la pregunta que els cobradors d'impostos, que són personatges poc recomanables, diuen a Jesús que els aclareixi què han de fer i el Mestre els diu: " No exigiu més del que està establert". Des de fa molt temps el cobrador d'impostos del Gobierno espanyol  és Hacienda i m'agradaria veure publicades unes balances fiscals serioses per saber si els catalans paguem el que està establert, com diu Jesús. També els guardes fan una pregunta semblant a Jesús. El Mestre els respon: "No forceu ningú amenaçant de maltractar-los". Pel que fa als guardes d'avui podríem posar una casuística poc simpàtica

L'Evangeli d'avui acaba amb les paraules de Joan que, després d'amenaçar-nos amb foc, anuncia al poble la Bona Nova. La lliçó que recullo de les lectures d'avui és que els cristians hem de tenir sempre bon humor i quan sentim rondinar algú, el millor que podem fer és fer broma de nosaltres mateixos. Això funciona per despertar l'alegria.

Us desitjo ben sincerament que gaudiu (gaudete) d'un Nadal ple de pau i de joia.

Àngel Oliva