04 de desembre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

 I tothom veurà la salvació de Déu

Avui Setmana II d’Advent, el relat de Lluc, 3, 1-6  comença datant «L’any quinzè del regnat de Tiberi Cèsar» i, a continuació, els noms dels poderosos del temps de sant. Joan.

De la infantesa de Joan Baptista no en sabem gran cosa; podem llegir el que ens diu Lluc 1: 5-17: «En temps d’Herodes, rei de Judea, hi havia un sacerdot del torn d’Abià que es deia Zacaries. La seva muller, descendent d’Aaron, es deia Elisabet. Tots dos eren justos davant de Déu i irreprensibles en el compliment de tots els manaments i les observances del Senyor.» També recordem la visita de Maria a la seva cosina Elisabet, i als vint-i-vuit anys el trobem a la riba del Jordà complint la seva missió: predicar un baptisme de conversió, demanar perdó pels pecats, i anunciar la prompta arribada del Messies. Va batejar Jesús, un fet que representa el principi de l’activitat pública del Senyor.

Joan era un gran home que va viure d’acord amb la veritat i és tot un exemple d’austeritat i d’humilitat.

De Joan en parlava el profeta Isaïes al llibre dels oracles, quan hi diu: «És veu d’un que crida en el desert: Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes...»

Reconforta pensar que de la llista de poderosos del seu temps no en queda res: Cohèlet 12:8 BCI «Vanitat i més vanitat tot és en va.»                                        

Han passat molts anys i aquests poderosos i cruels Herodes i Herodes Antipes han caigut en l’oblit o inspiren el menyspreu de tothom. De Joan, en canvi, ens en queda el seu testimoniatge. Com llegim al Llibre de la Saviesa «Les ànimes dels justos estan en mans de Déu, i cap turment no les podrà tocar.»

De com Joan ha arribat al cor del poble en donen testimoni la multitud de pintures i escultures que li són dedicades, les festes que ens el recorden, com ara la nit de sant Joan, els goigs que l’invoquen, a banda de ser patró de pobles i esglésies. No oblidem que el nom Joan és dels més populars arreu del món.

Goigs del gloriós Profeta i Màrtir sant Joan Baptista

Lletra de  Josep Torras i Bages, Bisbe de Vic. Música de Mn. Francesc Baldelló

De la fam, contagi i guerra

vullau a tots preservar.

Sant Joan, als qui us imploren

vullau-los sempre ajudar.

 

Rosa Maria Olivella i Prats