30 d’octubre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

 El primer de tots

No és estrany que el mestre de la llei preguntes a Jesús quin és el primer manament de tots,els jueus que de normes i preceptes en tenien uns quants centenars, el mestre de la llei vol saber què en pensa Jesús; en aquest cas ell és qui examina Jesús.

Les paraules de Jesús eren ben conegudes per tots els jueus perquè formaven part de la pregària que era recitada cada matí i cada vespre:”escolta Israel”, bé prou que les sabia el mestre de la llei:”estima Déu en tot el cor ,amb tot el pensament i amb totes les forces i estima als altres com a tu mateix”. Aquest passatge insisteix un cop més en la supremacia de l’amor per damunt de la llei del repòs en dia festiu, per sobre de les pràctiques religioses, per damunt de les cerimònies, ritus i altres  normes.

En temps de Jesús eren molts els mestres de la llei que prioritzaven més unes coses que altres, tant era així que els deixebles triaven els seus propis mestres segons els seus interessos i molts prioritzaven la pràctica del repòs del dissabte com el més important. Per això Jesús recondueix el tema posant l’accent en el més important: l’amor a Déu i als germans.

Jesús de l’amor a Déu i al proïsme en fa una única realitat, però que té dues expressions simultànies: Déu i els germans, Jesús ens convida a viure-ho com una unitat. La garantia d’autenticitat de l’amor és l’acció solidària, una acció transformadora és la prova d’or, estimar l´altre com vull ser estimat jo, això demana un dinamisme per estar oberts; no parlar-ne tant sinó fer-ne vida de l’amor.

Justament demà celebrarem la festa de Tots Sants dia en què Jesús al Sermó de la muntanya ens exposa la seva carta magna: les benaurances; adonem-nos qui ha de ser objecte de la nostra estimació, els pobres, els qui ploren, els qui tenen fam i set de ser justos, dit també d’una altra manera, els qui tenen gana i no tenen res per menjar, els perseguits, els que treballen per la pau i són bescantats perquè trepitgen els interessos dels poderosos..., tots aquests són objecte de l’amor de Jesús i, per tant, també han de ser objecte de la nostra estimació, que la festa de demà ens motivi per fer de les benaurances un referent de la nostra vida.

 Lluís Saumell