31 de maig 2021

Vetlla de pregària de Pentecosta: Esperit, feu-me instrument de pau

Avui dilluns dia 31, a les 20.00 hores, la comunitat de sant Ildefons ens convoca a una vetlla de pregària. Amb el suggestiu títol, “Esperit, feu-me instrument de Pau”, invocarem l’Esperit Sant, perquè ens doni força, coratge i ànims per ser instruments de pau.

Una de les aspiracions que més compartim els homes i dones, és l’anhel de la pau.  Aquí, a casa nostra i arreu, s’escolten clams per la pau. Ara bé, la pau, do del Senyor ressuscitat, només serà possible quan deixem que l’esperit de Pentecosta  renovi el nostres cors, i ens faci obrers i instruments de la veritable pau.

El desig de pau, només serà  sincer, i també eficaç, quan passem de l’exclamació i el clam, a posar-nos a  treballar perquè cessin les lluites fraternes, quan en el nostre cor prevalgui el perdó i la reconciliació a la rancúnia i la venjança. No hi haurà pau si, davant de les grans desigualtats del nostre món, l’únic que fem és denunciar i malparlar dels dirigents; no hi haurà pau mentre nosaltres no practiquem la solidaritat, mentre tanquem els ulls davant les injustícies i no posem  les nostres mans per construir un món més just. La pau només serà un eslògan bonic, buit de contingut, si els nostres treballs i fatigues només tenen com a objectiu el propi profit. En canvi la paraula pau serà estàndard d’esperança, quan tots, persones i institucions exercim la misericòrdia i la compassió. A la pau li calen orelles que escoltin, ment que raoni, ja que la pau mai és monòleg, sinó conversa. Només des del diàleg, deixant-nos instruir per tots i escoltant els consells i peticions de tots, també, i sobretot, dels més febles i petits, construirem la pau.

És molt agosarat anomenar-se instrument de pau, car nosaltres ens reconeixem febles, porucs, i conformats en la monotonia de l’anar fent; és per aquest motiu que hem de demanar insistentment que l’Esperit de Pentecosta davalli damunt nostre. L’Esperit és foc, llum, vent que ens ha de fer canviar. Demanem el foc que ens purifiqui, la llum que ens il·lumini i el vent que ens empenyi. Preguem doncs, per ser instruments eficaços de pau, i no només pronunciadors de boniques paraules sobre la pau.

La pregària a la qual som convocats el proper dilluns, s’inspira en la bella oració de sant Francesc d’Assis. Nosaltres ens volem emmirallar amb el joglar de Déu, i  demanem a l’Esperit del Senyor ressuscitat que ens faci instruments de pau. Així com el “pobrissó”  va posar amor, allà on hi havia odi, i la seva vida fou, i encara és en els nostres dies, una alenada d’esperança i de joia, també nosaltres demanarem que, malgrat les nostres limitacions,  siguem constructors de pau.

Esperit del Senyor, fes de nosaltres instruments de pau. I també porta la pau als qui en són privats. Porta pau als habitants de la terra de Jesús. Porta pau als immigrats que han vist com interessos espurnis han manipulat i instrumentalitzat el seu desig d’una vida més digna. Porta pau als qui no tenen accés a la sanitat, ni a les vacunes.

Esperit Sant, pare dels pobres, fes de nosaltres instruments de pau.