05 de maig 2021

Càritas Barcelona convida la ciutadania a “Obrir els ulls” amb una exposició sobre la crisi social i econòmica de la COVID-19

Amb motiu del primer aniversari de l’inici de la pandèmia, Càritas Barcelona ha inaugurat una exposició al Museu Diocesà de Barcelona, que porta per títol COVID- 19: Obre els ulls. Una lectura social i ecològica de la pandèmia. L’exposició, que es pot visitar gratuïtament fins al 30 de juny del 2021, és un recorregut per aquest primer any de crisi sanitària, econòmica i social, on es posa de manifest la vulnerabilitat de l’ésser humà.

Fa un parell de setmanes, ell director del Museu Diocesà de Barcelona, Mn. Robert Baró, va ser l’encarregat de donar la benvinguda al museu, afirmant que l’exposició és una mostra de la tasca social que duu a terme l’Església. “L’edifici on es troba el Museu Diocesà de Barcelona fou construït al segle XV, i s’anomenava Casa de la Pia Almoina. Era una institució de beneficència, que acollia i oferia dinar a 288 pobres. Que avui siguem aquí reafirma que el compromís de l’Església cap als més febles ve de lluny”, ha indicat el director del Museu Diocesà de Barcelona. Mossèn Baró ha volgut fer un agraïment especial a la parròquia de Sant Josep Oriol de Santa Coloma, i a Ester Grau, filla de l’artista Josep Grau-Garriga, ja que han posat totes les facilitats per poder exposar el tapís “Màrtir”. Procedent d’Austràlia, el tapís fou exposat en el marc de la Biennal de Sidney.

A continuació, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, va agrair al Museu Diocesà la possibilitat d’acollir l’exposició, i recordà que tota la feina que s’hi mostra no seria possible sense el suport de tantes persones que col·laboren amb l’entitat. “Gairebé tres de cada deu donants físics i jurídics no havien col·laborat abans amb Càritas i aquest any ens ha ensenyat que la ciutadania s’implica en els moments de més necessitat”.

Busquets va explicar que l’exposició està formada per 40 fotografies de fotoperiodistes com Sandra Balcells, Dani Codina, Javier González, Pepe Navarro o Mingo Venero, i que mostren la diòcesi de Barcelona en un context desconegut de pandèmia, on el patiment, l’angoixa, la solitud o la desesperança es fan presents. Les imatges també són l’exemple de la solidaritat de la ciutadania, i de com, malgrat el context, hi ha esperança. El director de Càritas recalcà la presència de dos elements centrals de l’exposició: un dels més destacables és l’habitació de 10m2, on han passat el confinament el 40% de les persones ateses per Càritas. També va donar especial rellevància a la targeta moneder, ja que entre els mesos d’abril i desembre de 2020, un total de 10.017 persones (3.865 llars) van rebre una ajuda per a aliments, al 35% d’ se’ls va facilitar la targeta moneder.

El director de Càritas es preguntà si serem capaços d’entendre allò que la pandèmia ens està explicant, i ha afirmat que “Obre els ulls” vol ser una resposta a les múltiples preguntes que ens fem al voltant de la COVID-19. “D’aquesta crisi ens en sortim tots junts o no ens en sortim. La crisi del 2008 van pagar-la les persones més febles, i no volem que es repeteixi amb la crisi de la COVID-19. L’exposició vol fer reflexionar a la societat, i els demanem que s’aturin i es donin un minut de lucidesa per pensar en allò que podem fer de manera individual i col·lectiva per revertir la situació”.