14 d’abril 2021

Pasqua: temps de l’esperit de vida

El temps de Pasqua ens revela que l’Esperit de Déu, que va ressuscitar Jesús, omple l’univers. Per això, durant tot aquest temps, els cristians cantem Al·leluia, lloat sigui Déu per la creació, per la vida nova de Jesús, per la vida que vessa sobre nosaltres. Aquest Esperit pot fer que totes les coses siguin noves, fins i tot el món i també els nostres cors. L’Esperit de Déu és la promesa que Jesús ens va fer i aquest Esperit és avui el nostre Defensor i el que continua donant-nos força per ser fidels a l’Evangeli, aquell anunci joiós que ens descobrí qui era Déu i com de gran era el seu amor per a tota la humanitat, alhora que Jesús ens anima a seguir el seu testimoni. Quan nosaltres ens reunim per fer el memorial de la Pasqua, invoquem aquest Esperit repetides vegades, aquest Esperit es fa present enmig de la comunitat i ell torna a fer present d’una manera nova la mort i resurrecció de Jesús, el Crist. Un cop més assistim al miracle de la transfiguració, al miracle de la resurrecció, perquè l’Esperit amb la seva força transforma l’Església i el món sencer. Quan celebrem el misteri de la Pasqua, els cristians fem festa, perquè nosaltres creiem que l’amor de Déu manifestat en Jesús, el Senyor, s’ha estès a tota la humanitat per la força del seu Esperit. I creiem que l’Esperit de Jesús es fa sempre present quan ens reunim i l’invoquem.

Tot aquest temps de Pasqua, que s’estén durant cinquanta dies fins a la festivitat de la Pentecosta, els evangelis ens proclamen els episodis que fan referència a la resurrecció de Jesús, a les seves aparicions als apòstols, a diferents personatges i, abans que a ningú altre, a les dones que li feren costat durant la seva vida. Escoltarem també les seves paraules de comiat i d’apoderament als seus seguidors, per tal que continuessin allò que Ell havia iniciat. Al final de tot aquest cicle, celebrem el compliment de la promesa que Jesús va fer als seus deixebles i a totes les generacions que en el futur l’haurien de seguir: l’enviament de l’Esperit Sant, la Pentecosta. I nosaltres, avui, homes i dones del segle XXI, que hem celebrat la Pasqua del Crist, som portadors d’aquest Esperit.

El temps pasqual és un temps que ens obra a l’esperança, de la mateixa manera que, en aquest temps de primavera, els arbres i les plantes s’engalanen amb les primeres flors, que és un cant a la nova vida que neix. La invitació que ens fa l’Església durant aquest temps és la de contemplar com l’Esperit de Jesús ressuscitat continua sent present en el nostre món, com malgrat les dificultats socials, laborals i polítiques que estem travessant, si estem amatents, arreu hi descobrirem també signes d’amor, de compassió, de presències solidàries. Aquesta manera de mirar el món pot ser un testimoni de la nostra fe en el Crist Ressuscitat, en aquell Jesús que va proclamar que ell era la Vida i que, penjat a la creu, de la seva ferida ens va donar a tots Vida (sang) i Esperit (aigua).

Lloem el Senyor. Al·leluia!

Anton Ramon Sastre