02 de gener 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle

“Al principi ja existia el qui és la Paraula. La Paraula era amb Déu i la Paraula era Deu. Era, doncs, amb Déu al principi. Per ell tot ha vingut a l’existència, i res del que ha vingut a existir no hi ha vingut sense ell. Tenia en ell la Vida, i la Vida era la Llum dels homes. La llum resplendeix en la foscor, però la foscor no ha pogut ofegar-la.”

 Això diu el primer paràgraf de l’Evangeli de Joan que llegim avui, text teològicament dens i molt profund, difícil de comentar, almenys per a mi, atès que la teologia em queda molt lluny. 

El mateix Evangeli, més endavant, diu: ”El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle (...).” i  “Déu, ningú no l’ha vist mai; Déu Fill únic, que està en el si del Pare, és qui l’ha revelat.”

No podem caure en la temptació de creure en Déu de manera teòrica, doctrinal i teològica, convertir la nostra fe en pura creença en aquest Déu que ningú no ha vist mai, limitant-nos a llegir els textos bíblics, fer alguna pregària i assistir a les celebracions litúrgiques. 

Precisament el Déu Fill únic, de què ens parla l’Evangeli, es va fer home, i aquest home és Jesús amb tot el seu missatge a través del seu comportament i els seus ensenyaments,  que van veure i experimentar els qui van viure en la seva època i que ens han arribat a nosaltres a través dels relats dels evangelis. 

És, doncs, a Jesús a qui hem de tenir present en tot moment, el seu comportament i el seu missatge.

Faig una suggeriment per aquest 2021 que acabem de començar: fer-nos una pregunta, respondre-nos-la  nosaltres  mateixos, amb sinceritat, i posar la resposta en pràctica: ¿què faria Jesús si visqués ara, entre nosaltres, amb una pandèmia que afecta la salut de moltes persones arreu, amb la  pèrdua de tantes vides; una crisi econòmica amb milers i milers de persones en precarietat i mancades del més essencial per viure; persones que marxen de casa seva perquè no poden subsistir i o moren en l’intent de trobar una vida millor i no són acollides enlloc; injustícies; opressions; empresonaments injustos, etc., etc.?

 

Maite Cura Grané