23 de gener 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

Ha arribat l'hora, convertiu-vos

Amb la lectura de l’evangeli de Marc, iniciem la lectura continuada que ens acompanyarà durant tot aquest període. En aquest començament hi trobem una crida urgent, Joan ha estat empresonat i Jesús en pren el relleu: ”ha arribat l’hora i el regne de Déu és a prop, convertiu-vos i creieu en la bona nova”.

Convertiu-vos! Vet aquí una paraula que hem sentit moltes vegades i potser no hem acabat de trobar-hi el sentit exacte. Convertir-se vol dir canviar la mentalitat davant la vida i els esdeveniments en què ens trobem, no vol dir una resposta a l’amenaça d’un càstig, sinó el fruit de l’acollida de la Bona Nova. Aquest camí és creure que Jesús ens convida a viure amb nous criteris; ho podríem resumir així tal com ho planteja l’evangelista Marc: “s’ha complert el temps. Ja no cal mirar enrere”.

“El regne de Déu a prop”. No podem continuar com si no passés res, no ens entretinguem, ens cal anar per feina, Sant Pau amb altres paraules ens donarà la mateixa idea: ”no podem deixar perdre l’oportunitat present”.

Jesús anuncia un esdeveniment que demana ser acollit i que ho pot canviar tot; Déu s’introdueix en la nostra vida i cal fer-li lloc. Una traducció a la paraula convertir-se voldria dir: mireu si teniu alguna cosa a revisar o per reajustar perquè es complexi en nosaltres el projecte de Déu. Canviar ens costa perquè ens fa sortir d’un món que tenim molt controlat i ens invita a anar cap un món nou que encara està per descobrir o per construir; convertir-se és alliberar la vida de pors, egoismes, tensions i esclavatges que ens impedeixen créixer; la conversió que no produeix pau i alegria, no és autèntica, no ens apropa al regne de Déu.

Una darrera consideració, Jesús va a trobar els deixebles al seu lloc, ells eren pescadors, Jesús passa per la vida i crida, això ens porta a pensar el següent: no es donen dues històries, la història de Déu i la història dels homes, una de sagrada i una de profana, en realitat el que es dona és una única realitat històrica en què tant interessen Déu com l’home. Ens cal situar la nostra història en el moment en què estem vivint, mai ens hauríem pensat que tot el món estaria sotmès a una epidèmia com la que ens toca viure amb la covid 19, pensem sense por d’equivocar-nos que les coses seran diferents, això ens hauria de fer conscients de la gravetat de la situació tant en l’àmbit personal com col·lectiu. Penso que la conversió també hauria de fer-nos canviar de criteris, deixar de pensar com si no passés res i a partir d’aquests esdeveniments tan greus també nosaltres intentéssim ser conscients del que dèiem en començar: Ha arribat l’hora, convertiu-vos!


Lluís Saumell