19 de desembre 2020

Reflexions a la Paraula de Déu

El projecte de Déu

En el segon llibre de Samuel, Natan digué al rei: “Ves, fes tot el que es proposi el teu cor: tens amb tu el Senyor”. Pensem en el projecte de Déu: la seva paraula entra en el nostre cor si l’obrim per deixar que el seu Esperit hi habiti i, aleshores, fem el que el nostre cor ens digui seguint el camí que ens marca Jesús, en l’espai que transitem cadascú de nosaltres cada dia, prenent consciència dels problemes derivats de les guerres, dels desastres naturals. Sí, com no,  també de la pandèmia, del nefast Covid-19 que pateix tot el món. Posem-hi els mitjans que estiguin a les nostres mans per fer més suportable la vida a les persones que es troben soles, als qui la societat exclou.

El monjo Bernabé Dalmau ens recordava a Catalunya Religió que el Vaticà II ens havia ensenyat que “el deure de justícia i de caritat es compleix més i més pel fet que cadascú, contribuint al bé comú segons les pròpies capacitats i les necessitats dels altres, promou també, i afavoreix les institucions públiques o privades, que serveixen per a transformar i millorar les condicions de vida dels homes”. I també que “N’hi ha que, tot i professar opinions obertes i generoses, en realitat viuen com si no es preocupessin gens de les necessitats de la societat. Més encara molts, a diversos llocs, no fan cap cas de les lleis i les prescripcions socials. A no pocs, amb diversos fraus i enganys, no els fa res d’eludir les contribucions justes o altres drets que deuen a la societat”.

No deixem que la incertesa i la por s’infiltrin a les nostres llars, cuidem-nos. Fem totes les coses bones que ens proposi el nostre cor. Si no ens podem reunir amb els nostres éssers estimats, amb els nostres amics, fem servir els mitjans virtuals a distància que la tecnologia posa a les nostres mans. Podem veure’ns i parlar, podem assistir a conferències i a concerts,  a obres de teatre, a la Conventual de Montserrat. Podem llegir llibres,  i més i més.... Aprofitem-ho.

Felicitem-nos el Nadal, no tinguem por. Fem tot el que es proposi el nostre cor, posem els nostres cors amb la mateixa predisposició que ho va fer Maria quan sentí les paraules de l’àngel: “No tinguis por, Maria. Déu t’ha concedit el seu favor. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús”. I es donà plenament.

 

Pere Rius