30 de maig 2020

Reflexions a la Paraula de Déu

No tingueu por

Avui, celebrem el Diumenge de Pentecosta i a Joan, 20, 19-23, podem llegir l’aparició de Jesús als seus deixebles i com per dues vegades els diu «Pau a vosaltres»: aquesta pau tan desitjada i necessària que malgrat els segles que han passat la humanitat no acaba de trobar. I segueix el relat amb la descripció de la gran joia que experimentaren els deixebles al veure el Senyor, després dels dies de por, inquietud i incertesa que passaren.

Estaven tancats per por dels jueus i amb la pena i l’angoixa de la pèrdua del Mestre i amic, i sabent que l’havien abandonat quan Jesús més els necessitava; i jo pensava, perquè no s’havien escapat enlloc d’estar reclosos en un lloc de fàcil localització?

I aquests dies de confinament he pensat, que nosaltres com ells, no em pogut fugir de les nostres circumstàncies, i com ells ens em quedat confinats a casa, i també com ells hem passat por i angoixa per nosaltres i per als nostres, i per la humanitat sencera.

Seguint el relat de l’Evangeli veiem com Jesús no els retreu res, i els diu «No tingueu por»; aquesta frase i la «Pau sigui amb vosaltres» potser són les dues salutacions de Jesús més repetides.

A tots els llibres de la Bíblia trobem aquestes paraules d’ànim «no tingueu por»* moltes vegades, val la pena de mirar la llista que comença al Gènesi 15:1 amb «No temis, Abram! Jo sóc el teu escut; la teva recompensa serà molt gran».

De l’Evangeli potser m’agrada especialment: Mt 14, 27 quan Jesús camina sobre l’aigua i diu: «Confiança! Sóc jo, no tingueu por».

Hem vist a L’Evangeli com Jesús se sentia commogut pels problemes humans. I per vèncer tots els obstacles que els esperen i posar en pràctica les virtuts els infon l’Esperit Sant que els comunica els seus dons de: saviesa, enteniment, ciència, consell, pietat i finalment el do de la fortitud.

Al document Concili Vaticà II, Lumen Gentium, 4. Trobem:

És l’Esperit Sant el qui renova l’Església, el qui fa de mestre, el qui la dirigeix amb els seus dons i el qui la rejoveneix amb la força de l’Evangeli.

I el Papa Pau VI ens diu: La primera necessitat de l'Església és la de viure sempre en Pentecosta.

* http://catholic-resources.org/Bible/HaveNoFear.htm
Rosa Maria Olivella


1 comentari:

Anònim ha dit...

Si voleu llegir:

https://catholic-resources.org/Bible/HaveNoFear.htm

traieu l'asterisc que apareix al text, que correspon a un peu de pàgina.