15 d’abril 2018

Reflexions a la Paraula de Déu

Pasqua: la petita revolta de cada dia

Just abans de Setmana Santa, vam tenir el goig d’anar a una de les representacions de la Passió, en aquest cas a Olesa de Montserrat i us he de dir que va ser una experiència que ens va trasbalsar molt. Segurament perquè a l’escenari es representava una obra, el final de la qual ja coneixíem, en la que apareixien la majoria de situacions per les que el nostre país està passant en els darrers mesos: acusacions, imputacions, judicis sumaríssims, rebel·lió, sedició, malversació en aquest cas personificats en Jesús de Natzaret. Us sona la història? És curiós que unes paraules en una obra de teatre escrita fa més de cinquanta anys tornin a ser tan protagonistes de la nostra història col·lectiva.

Però, una vegada superada la primera impressió i reacció, vaig sortir d’aquell immens teatre amb la convicció que la Pasqua d’aquest any 2018 havia de ser diferent d’altres. La Pasqua és un moment de goig, d’alegria pel Crist ressuscitat i pel que això vol dir a les nostres vides. Una vegada passada la mort i la creu, no hi ha d’haver lloc per la malenconia, la pena o la depressió. Certament vivim en temps foscos, temps de postveritat, de regressió de drets civils i socials, de conflictes oberts que costarà tancar. Però la Pasqua ens torna a cridar a sortir, a ser presents en la nostra societat i en el nostre país, a revoltar-nos davant de situacions quotidianes en les que hi domini el mal.

En el text de Lluc d’aquest diumenge del temps de Pasqua, Jesús ens dóna pau i ens proposa d’anar i predicar en el seu nom que l’esperança és possible, que no tinguem por perquè Ell serà amb nosaltres per la resta del temps. Crec que la Pasqua ha de ser temps de revolta davant de la injustícia i el pessimisme, de canvi d’actituds i formes de fer violentes o poc compassives, de no renunciar als nostres valors ni als nostres drets individuals i col·lectius, d’anunci fidel de la Bona Nova, de perdó i de treball sincer i honest perquè la injustícia del nostre món sigui, tenaçment i pacífica, eradicada.

M’agradaria acabar proposant-vos una frase molt bonica de Martin Luther King, molt de Pasqua, ara que recordem el 50è aniversari del seu assassinat: “Només la llum ens pot alliberar de la foscor, només l’amor ens pot alliberar de l’odi”.

Lluís Sánchez Rissech