25 d’abril 2017

Homilia de Mn. Josep Maria Jubany de l’Eucaristia de la Vetlla de Pasqua

Amics, amigues,

El missatge d'aquesta Vetlla és molt clar: L'àngel del Senyor digué a les dones: "No tingueu por, vosaltres. Sé que busqueu Jesús, el crucificat. No hi és, aquí. Ha ressuscitat tal com ho havia predit. Veniu a veure el lloc on havia estat posat, i aneu de seguida a dir als deixebles: Ha ressuscitat d'entre els morts i anirà davant vostre a Galilea; allà el veureu. Mireu que jo us ho he dit"

Aquest és el gran anunci. Jesús viu. La mort ha estat vençuda. Les tenebres han desaparegut. L'amor és més fort que la mort. Quan tot semblava perdut, i que la vida de Jesús havia quedat enterrada en un sepulcre -sepulcre que l'evangelista Mateu ens indica que havia estat segellat i custodiat amb una guàrdia perquè ningú no el pogués obrir- quan tot semblava que havia tornant a la normalitat desprès que fos eliminat aquell que pertorbava l'ordre públic, menjava amb pecadors, era amic de les dones de mala vida, guaria en dissabte..., el matí del diumenge s'apareix viu a unes dones i els diu: «No tingueu por. Aneu a dir als meus germans que vagin a Galilea i que allà em veuran.»

Avui, amb tota l'Església ho estem celebrant, perquè com ens recorda el papa Francesc en la seva exhortació Evangelii Gaudium , la Resurrecció no és una cosa del passat, comporta una força de vida que ha penetrat el món.

No és el moment ara, d'explicar com i de quina manera va tenir lloc la Resurrecció. En aquesta nit el que estem convidats a fer és, com farem dintre de breus moments, professar la nostra fe en la Resurrecció. Creure en Jesús Ressuscitat significa viure d'una manera nova. Si creiem que hem ressuscitat en Crist, hem de viure com a ressuscitats.

En l'Evangeli d'avui trobem algunes pistes del que significa viure com ressuscitats:


1 - L'àngel va dir a les dones: «Veniu a veure el lloc on havia estat posat, i aneu de seguida a dir als deixebles: Ha ressuscitat d'entre els morts.» A Jesús només el trobarem allà on hi ha vida. No el podrem trobar allà on la vida és morta. Si volem trobar a Crist ressuscitat, ple de vida i força creadora, no el podem trobar en una religió morta on tot queda reduït al compliment d'unes normes. No trobarem Jesús Ressuscitat en una església tancada en si mateixa, on només hi ha rutina i mediocritat. El Papa Francesc ens ho recorda en el seu primer escrit Evangelium gaudium, tot dient: “No vull església preocupada per ser el centre i acabi clausurada en un embolic de procediments.”

2 - Les primeres destinatàries foren unes dones. En Crist Ressuscitat, tots som germans, no hi ha diferència entre jueus i grecs, esclaus i lliures, entre homes i dones, per aquest motiu els evangelistes, tots sense excepció, ens diuen que els primers testimonis de la Resurrecció foren unes dones. Cal recordar que en temps de Jesús, les dones no testimoniaven en cap tribunal. Ara, nosaltres, aquesta nit confessem que Crist ha ressuscitat, perquè unes dones ens han dit que l'han vist viu i l'han abraçat.

3 - L'Evangelista Mateu, ens ha dit -ho llegíem el diumenge de Rams- que desprès de la mort de Jesús, les autoritats religioses van demanar a Pilat, que segellés el sepulcre, i enviés una guàrdia, per assegurar-se que la causa de Jesús no continués. Curiosa aquesta conxorxa entre el poder religiós i el poder secular. Doncs bé, creure en la Resurrecció de Crist és dir que la Vida que Déu ens comunica, és una vida que res ni ningú podrà eliminar. Les armes, els complots, la força no tenen la darrera paraula.

4 - Jesús ressuscitat, es fa trobadís amb les dones, i els diu: no tingueu por. I ens ho diu, també, a tots nosaltres, no tinguem por. La por ens fa covards, la por ens immobilitza, la por ens fa tancar en nosaltres mateixos. Jesús està amb nosaltres, Ell ens ha dit que romandrà junt a la humanitat per sempre, fins a la fi del món. No hem de tenir por de ser deixebles seus, no hem de tenir por d'assumir les nostres creus de cada dia perquè ell és en nosaltres. No tenir por, no significa que siguem ingenus. Sabem, perquè és l'experiència de cada dia, que el mal estar molt arrelat en el nostre món, i potser també en nosaltres. Som molt realistes, però sabem que Ell ha vençut el món.

5 - Jesús diu a les dones que els deixebles vagin a Galilea, i que allà el trobaran. Tornar a Galilea, significa tornar a l'origen, tornar a escoltar les paraules de les benaurances, les paràboles del regne, tornar a ser testimonis dels seus miracles, i escoltar-lo amb cor senzill i obert.

Al llarg de dos mil anys de cristianisme, hem anat elaborant doctrines, teories, si voleu molt venerables, però és córrer el perill que aquestes ens amaguin la frescor de les paraules de Jesús. Tornar a Galilea significa posar a Jesús en el centre de les nostres vides i de les nostres comunitats

6 - Paraules de Jesús, que són molt més que unes normes de conducta, són paraules que ens fan descobrir allò que dóna sentit a la nostra vida i que ens infonen esperança. Esperança. Esperança en què el mal no té la darrera paraula, esperança que tot el bé que fem, encara que sovint no hi veiem resultats immediats, Déu l'acull i el farà fructificar

7 - I finalment avui és un dia perquè estimem la vida. El Ressuscitat és el Senyor de la vida, una vida que va més enllà de la nostra existència aquí a la terra, la nostra fi és trobar-nos en Déu i veure'l cara a cara. Cada dijous al capvespre celebrem a la nostra comunitat una Eucaristia per recordar i pregar per persones que han mort i han estat més o menys vinculades a la nostra comunitat, i en el prefaci diem aquestes paraules consoladores: Ell ens obre l'esperança d'una resurrecció gloriosa, i així, si entristeix la certesa que hem de morir, ens dóna consol la promesa de la immortalitat que esperem. Perquè la mort, Senyor no destrueix la vida dels qui creuen en Vós tan sols la transforma, i quan es desfà la casa de l'estada terrenal en trobem una altra d'eterna al cel, això significa que la nostra meta com a seguidors del Ressuscitat és, com diu sant Pau, que també nosaltres puguem dir, al final de la nostra vida: He lliurat un bon combat, he acabat la cursa, he conservat la fe. I des d'ara tinc reservada la corona de la justícia que aquell dia em donarà en premi el Senyor, jutge just; i no tan sols a mi, sinó a tots els qui anhelen la seva manifestació.

Amics, amigues, el Senyor Ressuscitat saluda dient Pau a vosaltres, doncs bé, visquem tots en la pau de Déu.

BONA PASQUA!