01 de gener 2017

Reflexions a la Paraula de Déu

Avui iniciem un nou Any -2017- celebrant la solemnitat de Santa Maria Mare de Déu i la Jornada Mundial de la Pau.

Just en l’octava de Nadal, enmig de les festes, imbuïts de l’esperit nadalenc, però també de la disbauxa dels àpats i els regals, iniciem un nou any, que es preveu intens, amb incerteses, esperances, pors, il·lusions i, sobretot, amb el goig d’haver viscut un any més, i cada moment, cada dia, cada any, és la millor riquesa que ens ha estat donada. Aquest inici d’any és un moment molt bo, també, per fer balanç, amb sentit crític del que s’ha acabat, amb els seus encerts i errors, fent pregària nostra les paraules del Llibre dels Nombres: “que el Senyor et beneeixi i et guardi, que et faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de tu”.

Sant Pau, a la carta als cristians de Galàcia, ens diu “Déu envià el seu Fill, nascut d’una dona, perquè rebéssim la condició de fills per adopció”. Així, doncs, som fills, no esclaus. Aquesta és la nostra millor perspectiva de l’any que comença.

Maria, una dona senzilla, va ser triada per Déu per portar el seu Fill al món. No sé si més enllà de les devocions, a vegades una mica infantils, a la Mare de Déu d’un lloc o d’un altre, valorem prou Maria, si som prou conscients que va ser ella qui engendrà Jesús, qui ens el donà, qui confià plenament en Ell i el va seguir de manera incondicional durant tota la seva vida. Maria va ser la primera seguidora de Jesús, la primera cristiana i, per tant, és la nostra guia, la llum dels nostres cors i de la nostra fe, sense ella coneixeríem menys a Déu. En paraules del teòleg Leonard Boff, Maria és camí cap a Déu i de Déu i, amb ella, el femení i totes les dones som camí cap a Déu.

Així, doncs, conscients que som fills de Déu i no esclaus i que la nostra guia és Maria, podem iniciar l’any amb el compromís de ser solidaris, de contribuir a millorar la realitat de tots, amb respecte i igualtat i de ser valents per denunciar les injustícies, les diferències i els conflictes entre els pobles.

Maite Cura