05 de febrer 2015

Catequesi Familiar: Quaresma (I)

La paraula Quaresma significa quarantena (d’hores, de dies o d’anys). En el món jueu, era una paraula simbòlica que significava “plenitud“.

En la Bíblia, tot el que era important en la història del poble d’Israel durava quarantenes. Sempre eren èpoques en les que aquest poble havia viscut una experiència important per assolir algun objectiu desitjable de superació. El diluvi, o les caminades pel desert, per exemple, per posseir la terra promesa (plenes de dificultats i de meravelloses accions divines al seu favor) s’expliquen per quarantenes.

També Jesús, després de rebre el Baptisme de Joan, passa una quarantena de dies, segons explica Marc: “Immediatament l’Esperit empenyé Jesús cap al desert. Hi va passar quaranta dies, temptat per Satanàs; s’estava entre els animals feréstecs, i els àngels el servien” (Marc 1,12-13).

En aquest text sembla, ben bé, que l’Esperit de Déu tingui pressa en fer passar Jesús per aquesta experiència. No és una decisió pròpia sinó una empenta de l’Esperit. Marc no ens diu quina mena de temptacions va sofrir Jesús, només el presenta com un lluitador contra Satanàs, contra el mal i el pecat.


La litúrgia de l’església presenta la Quaresma com una crida per a tots els creients a viure una quarantena de reflexió i seguiment de Jesús, per assolir, cada any, una major semblança a Ell.

Acció i predicació de Jesús per tota la Galilea. Testimoni de Marc:


Amb la seva concreció habitual, Marc diu: “Després que Joan fou empresonat, Jesús anà a Galilea i anunciava la bona nova de Déu. Deia:
-S’ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova.” (Marc 1,14-15).

Com veiem, la predicació de Jesús, segons Marc, introdueix un canvi respecte a la de Joan Baptista. Joan anunciava un Baptisme per el perdó dels pecats. Jesús, en canvi, proclama una necessitat de Conversió per creure en la bona nova. La predicació de Joan Baptista és una crida a purificar-se moralment del pecat per poder rebre el Senyor. Jesús, en canvi, demana una conversió total, antropològica, un canvi de manera de pensar i de ser, de valorar i de comportar-se, per poder creure en Jesús. Deixar de ser humans (segons els criteris purament humans) i ser-ne segons la imatge de Jesús. Tot un programa per viure bé la Quaresma.

En el transcurs de vuit capítols Marc narra tota mena de guaricions i que el seguia una gran gentada per la vora del llac de Galilea. Escollí dotze deixebles com a Apòstols i començà a predicar amb tota mena de paràboles. Va anar al seu poble, Natzaret, a proclamar el seu missatge però la gent no el va acollir (veure Marc 6,1-8).

Seguit d’una gran multitud per les vores del llac Genesaret, i per dues vegades, els va alimentar amb multiplicacions de pans i peixos.

Com veiem, Marc dona una visió, summament concentrada, d’un activisme constant de Jesús fent tota mena de bé, i que, lògicament, arrossegava gran multitud de gent.

Al cap d’un any de moure’s intensament per Galilea, Jesús decideix emprendre la pujada a la Judea, travessant la Samaria, per arribar a Jerusalem.

LECTURES PER A LA CELEBRACIÓ


Posem tres textos breus, dos de Marc i un de Joan, que presenten tota aquesta temàtica de forma molt resumida:

-1a Lectura, de l’evangeli de Marc. (Marc 1,1-3)

Comença l’evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu.
En el profeta Isaïes hi ha escrit:
Jo envio davant teu el meu missatger perquè et prepari el camí.
És la veu d’un que crida en el desert:
Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes.
Paraula del Senyor


-2a Lectura, de l’evangeli de Joan. (Joan 2,11)

Amb el miracle de Canà de Galilea començà Jesús els seus senyals prodigiosos.
Així manifestà la seva glòria, i els seus deixebles van creure en ell.

Paraula del Senyor


-3a Lectura, de l’evangeli de Marc. (Marc 1,14-15).

Després que Joan fou empresonat, Jesús anà a Galilea i anunciava la bona nova de Déu. Deia:
-S’ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova.
Paraula del Senyor




Visqueu joiosament la Quaresma seguint el camí de Jesús!

Frederic Bassó