29 de juny 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

El testimoni de Sant Pere

Al voltant de Jesús hi ha personatges entranyables per la seva espontaneïtat de caràcter, per la frescor en les seves reaccions i, sobretot, per la seva proximitat a les nostres limitacions. Jo sempre me l’he imaginat com l’avi enmig d’aquell grup dels dotze: sense grans discursos, però savi; apassionat i fidel alhora; amb estirabots geniüts, però amb una sensibilitat afectiva incommensurable; amb la rudesa d’un pescador, però amb un esperit forjat al foc. Jesús el coneix i sap molt bé com és Pere. No debades se l’emporta i és al seu costat en tots els moments importants de la seva vida, com a dalt del Tabor i a Getsemaní.

L’evangeli és revelador d’aquesta sintonia entre Jesús i Pere, perquè la pregunta que Jesús fa als deixebles és transcendental: I vosaltres, qui dieu que sóc? Pere s’anticipa a tots a donar-li resposta: Tu ets el Messies, el Fill de Déu viu. No sabrem mai quina era la convicció dels altres respecte de la persona de Jesús en aquell moment, però a Pere la resposta li surt de l’ànima, del fons del cor. La resposta és curta i sense embuts. Definitiva. Impossible per a qualsevol home que presumeixi de tocar de peus a terra. Jesús ho sap: Benaurat ets tu, Simó, fill de Jonàs: això no t’ho ha revelat ni la carn ni la sang, sinó el meu Pare del cel! Jesús sap que aquell és l’home en qui pot confiar, l’home que pot tenir cura dels altres germans, l’home a qui pot encarregar la seva missió: Jo et dic que tu ets Pere i sobre aquesta pedra edificaré la meva església.

Poc importa que Pere renyi a Jesús poc desprès, perquè anuncia la seva mort, i Jesús l’hagi d’advertir; poc importa que en una nit fosca i freda, tot escalfant-se en el pati del Sanedrí, negués conèixer Jesús davant unes criades tafaneres; poc importa que no se’l trobi al costat de la creu. Ell serà el primer en saber que el Senyor és viu, quan les dones li diuen que el sepulcre és buit. Llavors ell torna a confessar allò que un dia va dir sense acabar-ho de comprendre del tot: Tu ets el Fill de Déu viu. I així Pere el reconeix i es fa testimoni de la resurrecció. I així serà també per a tots nosaltres si algun dia ens preguntem qui és Ell i, un xic inconscients, gosem confessar des del fons del cor que Ell és el Déu Vivent present entre nosaltres.

Anton Ramon Sastre