23 de gener 2013

Jornada mundial dels migrants

Càritas diocesana de Barcelona i la Delegació de Pastoral Social de l’Arquebisbat de Barcelona, de la que n’és delegat el nostre rector Mn. Josep Maria Jubany, ens fan la presentació d’aquesta Jornada:

El diumenge dia 20 de gener l'Església celebrà la Jornada Mundial dels migrants. És una ocasió per agrair als nombrosos migrants que des de fa anys formen part de les nostres comunitats, tot el que ens aporten. I també, per sensibilitzar les comunitats cristianes -parròquies, moviments- perquè no defalleixin en l'acolliment a totes les persones que nascudes en altres països participen de les nostres celebracions, catequesis, trobades, etc.

Com en els anys anteriors, la campanya del dia del migrant ha estat elaborada pel col·lectiu "Caminem junts en la diversitat" (format per comunitats cristianes de migrants i per algunes parròquies amb presència significativa de migrants, per Càritas dels tres bisbats de l'Arquebisbat de Barcelona i per la Delegació de Pastoral social de Barcelona). El lema d'enguany és: "La diversitat, font de riquesa", lema que tindrà continuïtat en la campanya del 2014, on s'ampliarà amb la frase "Caminem junts en la diversitat, font de riquesa". Amb aquestes expressions es vol subratllar que els migrants no són ni per a la societat, ni per a l'Església, cap font de problemes ni d'empobriment, ans tot el contrari, són font de riquesa.

Com ens ensenya el Papa Benet XVI quan diu: "L'Església no deixa de posar de manifest els aspectes positius, les bones possibilitats i els recursos que comporten les migracions. I cal que tots junts formem part de la mateixa família eclesial caminant junts en la diversitat".

També el Sant Pare Benet XVI en el missatge que ha adreçat amb motiu d'aquesta Jornada, subratlla les migracions com peregrinacions de fe i esperança i fa una petició a les esglésies d'acollida: "L'Església i les realitats diverses que en ella s'inspiren estan cridades a evitar el risc del mer assistencialisme, per afavorir la integració autèntica en una societat on tots i cadascú siguin membres actius i responsables del benestar de l'altre, assegurant amb generositat aportacions originals, amb tot el dret de ciutadania i de participació en els mateixos drets i deures".