09 de desembre 2012

Reflexions a la Paraula de Déu

La Paraula al desert

Un any més comencem l’Advent amb la perplexitat de rebre de nou aquesta bona notícia, aquest adveniment que ve a canviar el món i que només espera que l’acollim: Jesús es fa present entre nosaltres, el fill de Déu, el que ha de convertir el món i els homes a base d’amor i perdó. Ens en adonarem?

Les lectures d’aquest diumenge d’Advent en són un magnífic testimoni: l’Evangeli ens parla de grans figures del moment, procuradors, tetrarques i altres caps significatius en contraposició a la figura de Joan Baptista, el fill de Zacaries, el Profeta del desert. I també identifica clarament on arrela la Paraula de Déu: no és als palaus dels governants sinó al desert i en el cor dels humils. Sempre hem identificat el desert com aquella realitat desolada i aspra on la vida no és possible i, no obstant, és aquí on el profeta té més públic, més que els oradors i líders.

També el text de la primera lectura de Baruc ens crida a acollir i alegrar-nos de la sort que hem tingut. Ens demana que creguem en les grans novetats que ens són anunciades. Ens diu que Déu ens conduirà amb bondat i amor. Però hem de ser sincers i hem de voler acollir amb esperança la Paraula de Déu. Hem de creure que la Bona nova realment toca el nucli de la nostra vida i la del nostre món.

Quan ve Nadal ens és difícil tornar al desert tal com ens demana l’Evangeli. Sovint tenim massa miratges i temptacions i descobrim poc l’interior de les persones. La imatge del desert hauria de ser en aquests moments un motiu que ens faci tornar a l’essencial, a allò que realment esperem i celebrem per Nadal: Déu es torna a fer present entre nosaltres. És la possibilitat de tornar a portar al nostre món un missatge d’esperança encarnat.

Durant l’Advent ens hem de preguntar on ens trobarà l’anunci de la Paraula que es fa vida: al desert o als palaus? I hem de reconèixer també el que entre tots anem fent per portar aquesta esperança a la vida dels qui més la necessiten: l’èxit del Gran Recapte del Banc d’aliments, de la Marató de TV3 o, més humilment, la nostra campanya de solidaritat amb Sant Paulí, són signes del que hauria de ser, també, la nostra celebració de Nadal.

Lluís Sànchez Rissech