08 de novembre 2012

Encara ens queden relats per la esperança

Del 10 al 20 de novembre es celebra a Barcelona la IX Mostra de Cinema espiritual. Segons el seu Director, Mn.Peio Sánchez, "són aquests temps per a reinventar-se. El món del cinema està sotmès a un canvi radical. El format digital ha obert noves formes de fer i veure cinema. La crisi econòmica està ocasionant moltes dificultats que afecten al cinema espiritual. Cada vegada s’estrenaran menys pel·lícules que no siguin comercials i cada vegada tindrem menys sales d’exhibició per a aquest tipus de cinema. Encara que paradoxalment cada vegada els espectadors veuen més pel·lícules i el cinema espiritual té una demanda més consistent. Per altra banda, aquest és un moment on hi manquen relats de debò que encoratgin la il·lusió de viure."


Programa

Dissabte, 10 de novembre
Cristiada (2012) de Dean Wright
19:00 h.
Cinema Salesians (Rocafort, 42).
Durada de la pel·lícula: 142'.
La famosa superproducció mexicana arriba en preestrena com una aposta per a la seva difusió en sala pròximament. Un capellà que es planteja l’ús de les armes, un general que canvia de bàndol i troba sentit a la seva vida, un nen que a poc a poc perd la innocència però viu de la fe, una dona plena de valentia i un líder social apassionat. Tots ells davant el dilema de la violència, la llibertat i la fe.
Presentació: Josep Maria Caparrós, Facultat Geografia i Història. Universitat de Barcelona.


Dilluns, 12 de novembre

Moscati, el metge dels pobres (2009) de Giacomo Campiotti
19:00 h.
Auditori Blanquerna (Valldonzella, 12)
Durada de la pel·lícula: 145'.
Un exemple de vocació i servei. Giuseppe Moscati va ser un metge, investigador científic i professor universitari italià que més tard serà declarat sant. Servidor dels pobres, la pel·lícula ens presenta la seva vida amb una bona escenografia, un guió emocionant i uns actors excel·lents.
Presentació:
Paulino Castells, metge-psiquiatra.


Dimarts, 13 de novembre


El festí de Babette (1987) de Gabriel Axel
19:00 h.
Auditori Blanquerna (Valldonzella, 12)
Durada de la pel·lícula: 102'.
Vint-i-cinc anys després de la seva estrena en França, aquesta pel·lícula torna a sales en una versió restaurada. Basada en un relat de Karen Blixen, famosa per les seves “Memòries d’Àfrica”, és una obra mestra del cinema espiritual. En el segle
XIX arriba a un remot poblet de Dinamarca una estranya: Babette. Allí és acollida per dues germanes que pertanyen a una vella comunitat protestant. Babette les conduïrà d’una forma sorprenent al misteri de la Gràcia.
Presentació: Claustre Solé, professora de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Dimecres, 14 de novembre

Commemoració del 50è. aniversari del Concili Vaticà II, Documental
19:00 h.
Auditori Blanquerna (Valldonzella, 12)
Durada del documental: 80'.
Presideix: Mons. Lluís Martínez Sistach, cardenal-arquebisbe de Barcelona.
Aquest documental, realitzat per la Filmoteca Vaticana, acaba de presentar-se a l’últim Sínode dels Bisbes, a Roma. Recull les imatges dels moments crucials d’aquell gran esdeveniment eclesial. Alguns dels que ho van viure de joves i avui són protagonistes de la vida eclesial ens ho conten. Un document històric de gran
valor, il·luminat per entrevistes aclaridores.
Presentació: Clàudia di Giovanni, directora de la Filmoteca Vaticana.
Dijous, 15 de novembre
Grans esperances
(2012) de Mike Newell
20:00 h.
Filmoteca Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9)
Durada de la pel·lícula: 128'.
Presentació de la revista Qüestions de Vida Cristiana sobre “Cine espiritual”.
En el 200 aniversari del naixement de Dickens preestrenem aquesta pel·lícula sobre una de les seves obres cabdals "Grans esperances". Aquesta nova adaptació anglesa presentada en el Festival de Toronto ens torna a contar les aventures del fill d’un
humil ferrer que somia amb convertir-se en cavaller. Una història sobre l’esperança que ve d’allò més adequat per a aquest moment.
Presentació: Carles Torner, escriptor.


Divendres, 16 de novembre
El poble de cartró
(2012) de Ermanno Olmi
19:30 h.
Filmoteca Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9)
Durada dela pel·lícula: 87'.
En un lloc que pot ser qualsevol barri marginal, es desmunta una església a la que ja ningú no hi acudeix. El rector veu desolat com es va buidant el temple on es ressalta especialment el lloc on abans hi havia el sant Crist. Però llavors és ocupada per
un grup d’emigrants il·legals. Allà, les velles parets són testimoni d’una història d’ombres i persecució, de llum i d’esperança on el sant Crist segueix projectant la seva presència.
Presentació: Peio Sánchez, Facultat Teologia Catalunya


Dissabte, 17 de novembre
Un amic per a Frank
(2012) de Jake Schreier
19:30 h.
Filmoteca Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9)
Durada de la pel·lícula: 89'.
Frank és un vell lladre de joies al que el seu fill li compra un robot perquè l’ajudi en les seves limitacions i en la seva progressiva demència. L’autòmat es converteix en el seu amic i company en les seves malifetes. Frank aconsegueix donar l’últim cop, però aquest porta inesperades sorpreses. Una pel·lícula que després de l’humor i una estupenda realització, planteja els grans interrogants de l’esser humà. Una delícia per a poder pensar.
Presentació: Mar Galceran. Universitat Ramon Llull.


Diumenge, 18 de novembre
El molí i la creu
(2011) de Lech Majewski
19:00 h.
Filmoteca Catalunya (Plaça Salvador Seguí, 1-9)
Durada de la pel·lícula: 92'.
Qualificada per la crítica com una veritable obra d’art, es basa en el fresc “El camí al calvari” de Bruegel. La pel·lícula ens convida a contemplar l’art d’una manera diferent, visitant els varis personatges que apareixen en el famós i immens quadre. La passió de Crist és rellegida amb els elements històrics del Flandes del segle XVI, sota la dominació espanyola.
Presentació: Jaume Aymar, director de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana i degà de la Facultat de Filosofia de l’URL.


Dilluns, 19 de novembre
La pomera blava
(2012) d’Olegario Barrera
19:00 h.
Auditori Blanquerna (Valldonzella, 12)
Durada de la pel·lícula: 92'.
Presentació curtmetratge Trab Laus de Tània Safi (Austràlia), premi Plural + SIGNIS 2012.
Una pel·lícula mínima, realitzada amb pocs mitjans però que va ser premiada pel festival d’Espiritualitat en el Cinema 2012 i per SIGNIS Veneçuela. Una història entranyable sobre la veritable educació, on un noi de ciutat és reeducat pel seu avi amb el que viu unes vacances en els Andes sense televisió, sense mòbil, fins i tot sense llum elèctrica i amb un fred que cala fins als ossos.
Presentació: Montserrat Esteve, periodista TV3.


Dimarts, 20 de novembre
Clara d’Assís i Pedralbes. L’ancoratge urbà en l’eternitat
(2012) de Francesc Grané
19:00 h.
Auditori Blanquerna (Valldonzella, 12)
Durada de la pel·lícula: 60'.
El monestir de Pedralbes a Barcelona és quelcom més que un museu, que una relíquia del passat. És un intent per construir un estil de vida que va més enllà de les pautes que imposa el mercat. Un microcosmos on es construeix un nou ordre des de
la mirada femenina oberta a la transcendència i amb les petjades de Clara i Francesc a cada racó.
Presentació: Antoni Puigverd, Escriptor i periodista, i Ester Romero, Productora Executiva d’Eulogos Media.