19 d’abril 2011

Catequesi Familiar d'abril: la Quaresma i la Setmana Santa


La trobada d'aquest mes de la Catequesi Familiar ha estat sobre la Quaresma i la Setmana Santa. En cada trobada, per la celebració de l’Eucarístia, escollim la lectura que tracti el tema que hem triat, ja que amb la celebració fem memòria de tots els diumenges que formen el temps litúrgic. Avui en canvi, per l’especial contingut dels textos joànics d’aquests dies, en farem una lectura conjunta, no de tots els textos, sinó d’un sol text que confeccionem amb els fragments més significatius del missatge de Joan. En aquest petit cicle catequètic joànic quaresmal, la litúrgia afegeix per començar una narració sobre la Transfiguració de Jesús.

Hem convertit, doncs, aquests textos joànics en un sol text, que formen una narració que ens presenta qui és realment el Jesús que veurem morir a la creu i ressuscitar a la Vida Nova de Déu.

Amb tot aquest missatge, estem preparats per recordar i celebrar els grans esdeveniments de la Salvació en tota la temàtica de la Setmana Santa.


EL GRAVAT

El gravat representa tot el missatge que s’expressa en els 5 textos joànics que constitueixen el tema de la Setena Trobada.

1 -Començant per la dreta, es representa la narració de la Transfiguració. El Pare ens dóna testimoni sobre Jesús. ESCOLTEU-LO

2 – Segueix la representació del text sobre la conversa entre Jesús i la samaritana. El tema central: l’AIGUA com a símbol del que Jesús ens dóna. No es tracta d’aigua del pou que no apaga cap set, ni dóna vida. Ningú té res per poder treure del pou aquesta aigua inútil.

3 – El miracle de Jesús que dóna (no retorna) al cec de naixement la LLUM de la Fe per la que reconeix a Jesús com a Fill de Déu.

4 – Presenta a Jesús com a Senyor de la VIDA i de la Mort.

5 – Tot això es desenvolupa com a preparació a tots els esdeveniments de la Setmana Santa, que passaran a la ciutat de Jerusalem, en la que entrarem el diumenge que ve, rebent a aquest Jesús.



LECTURA DE L’EVANGELI DE JOAN

1 – Jesús, prengué a Pere, Jaume i Joan, i els dugué dalt d’una muntanya i es transfigurà davant d’ells. Jesús resplendia com el sol, i els seus vestits es tornaren blanquíssims. Al costat de Jesús aparegueren Moisès, aquell per mitjà del qual, Déu va donar al poble d’Israel la Llei, i a l’altre costat de Jesús aparegué Elies, el primer dels grans profetes.
Pere, Jaume i Joan van adonar-se ben bé qui era Jesús, i van sentir la veu de Déu Pare que els deia: - Aquest és el meu Fill, el meu estimat: escolteu-lo

2 – Un dia, Jesús caminant va arribar a un poblet de Samària que es deia Sicar, on hi havia un pou d’aigua. Jesús tenia set i es va asseure en el bocal del pou. No tenia res per poder treure aigua del pou. Va venir del poble una dona i Jesús li digué: - Dóna’m aigua.
La dona digué a Jesús: - Com és que tu essent un home jueu, em demanes aigua a mi que sóc una dona samaritana?.
Jesús li digué: - Si sabessis qui sóc jo i que és l’aigua que et vull donar, series tu qui li demanaries a ell, i ell te la donaria.
La dona li digué: - Aquest pou és fondo i no tens res per poder treure aigua viva.
Jesús li digué: - Els qui veuen aigua d’aquesta tornen a tenir set, però el qui begui de l’aigua que jo li donaré, mai més no tindrà set. L’aigua que jo li donaré, es convertirà en una font que brollarà sempre dintre d’ell per donar-li vida eterna. La dona li digué: - Senyor, doneu-me aigua d’aquesta!!!

3 - Un dia Jesús, tot passant, va veure un cec de naixement... Jesús, amb una mica de saliva va fer fang, embrutà els ulls d’aquell cec, i li digué. - Vés a rentar-te amb l’aigua de la font de Silué.
El cec ho va fer tal com Jesús li va dir. Es rentà amb l’aigua i es curà de la ceguesa. El cec guarit no sabia qui li havia fet, i el buscava per tot arreu per conèixer-lo.
Jesús el va trobar i li va dir: - Creus en el que t’ha guarit?
El cec guarit li va dir: - No hi puc creure perquè no sé qui és. No l’he vist mai!
Jesús li diu: - Sóc Jo. Ara l’has vist, i pots creure en ell.
El cec guarit digué: - Hi crec Senyor. I l’adorà.

4 – En el petit poblet de Betània, hi vivia un amic de Jesús anomenat Llàtzer. Vivia amb les seves germanes, anomenades Marta i Maria. Llàtzer es va posar malalt, es va morir i el van sepultar. Van informar a Jesús de tot el que havia passat.
Uns dies més tard, Jesús va anar a Betània a veure i consolar les seves amigues.
Quan van saber que Jesús venia, la germana Maria es va quedar a casa, però Marta va corre a rebre Jesús amb els deixebles.
Al trobar-se amb Jesús, Marta li digué: - Si haguessis estat aquí, Llàtzer no s’hauria mort però crec que Déu farà tot el que li demaneu
Jesús digué a Marta: - Jo sóc la resurrecció i la vida. Tots els que creuen en mi encara que morin, viuran. Ho creus això?
Marta li respongué: - Jo crec que vós sou el Messies, el Fill de Déu, que havia de venir al món.
Tots van anar al sepulcre i Jesús va manar que el destapessin. Llavors Jesús, cridant fort va dir: - Llàtzer, vine a fora!. I el mort sortí vivent.


PARAULA DEL SENYOR