13 de juny 2010

Reflexions a la Paraula de Déu

Perdó i amor

Aquest és el tema que les lectures d’avui ens presenten per ajudar-nos a entendre una mica més l’amor de Déu, que és tot misericòrdia, a conèixer les seves entranyes maternals i paternals, acollidores, que arriben a perdonar-nos-ho tot perquè estimen sense límit. És un amor que es fa perdó i que demana una resposta nostra agraïda que vessi fe i també amor, tot l’amor de què siguem capaços, corresponent, així, a tot el perdó que sempre hem rebut.

A la primera lectura, el tema és el perdó. Déu retreu l’ofensa que ha rebut de David pel seu pecat, per haver mort Uries (2 Sa 12, 9), després que Déu havia estat tan generós amb ell amb tants dons i favors (2 Sa 12, 7-8). David reconeix el seu pecat i el Senyor el perdona (2 Sa 12, 13). Amor previ de Déu, que arriba al perdó, malgrat la gran ofensa, desagraïda, de David. Aleshores, David acabarà responent amb amor i fidelitat a tots els dons del Senyor, culminats pel seu magnànim perdó.

La segona lectura, de Pau, en canvi, ens parla sobretot de fe i amor, l’amor de Crist “que em va estimar i es va entregar ell mateix per mi” (Ga 2, 20). I Pau hi respon amb la fe “Ja no sóc jo qui visc; és Crist qui viu en mi. La meva vida terrenal, la visc gràcies a la fe en el Fill de Déu” (Ga 2, 20), fe que ens fa justos “som justos, no per les obres de la Llei, sinó per la fe en Crist” (Ga 2, 16) i ens fa, al capdavall, plens d’amor.

La síntesi, meravellosa, la trobem a l’evangeli: l’amor nostre com a resposta al perdó, perdó que és la manifestació plena de l’amor magnànim de Déu, i amor nostre que ha de saber fer-se perdó i amor per als altres. És Déu qui comença estimant i perdonant, i espera la nostra resposta de fe i d’amor. Jesús, en efecte, acomiada la dona pecadora, a qui tant ha perdonat i de qui ha rebut tan evidents proves d’amor, dient-li “La teva fe t’ha salvat. Vés-te’n en pau” (Lc 7, 50), fe, doncs, que està al darrere i explica el perdó i la nostra resposta d’amor, com ens avançaven la primera i la segona lectures. Que el Déu misericordiós ens perdoni i ens ajudi a respondre amb fe i amor, solidaris amb els altres i capaços de perdonar.
Jordi Cors