21 de maig 2010

Catequesi Familiar de maig: LA PENTECOSTA (II)

POSTER
Representa la narració de la Pentecosta tal com l'escriu Lluc en els Actes dels Apòstols que llegim a la missa.

1. El gravat representa, en el centre, la comunitat dels deixebles de Jesús reunits a la sala gran, dintre de la ciutat de Jerusalem després de l’Ascensió que va esdevenir fora de les muralles de la ciutat. Estaven reunits els apòstols, més el grup de les ones amb Maria, la mare de Jesús, i un grup de deixebles amb les seves dones i fills. Unes 120 persones de totes les edats.

2.- Al costat dret del gravat, es representa a Jesús ressuscitat assegut a la dreta del Pare. La mà gran i oberta símbol de Déu Pare. El núvol que envolta la mà i Jesús, símbol de l'Esperit Sant.

El Pare per mitjà de Jesús ressuscitat, el Crist, comuniquen l'Esperit Sant al grup dels deixebles reunits.

La bufada de Jesús, símbol de que Jesús comunica l'Esperit que ell te del tot.

La ventada impetuosa que omple tota la casa on hi ha reunida la comunitat dels deixebles, símbol de l’Esperit que es comunica a tots els seguidors de Jesús.

Les flamarades de foc que es posen sobre cadascun deis reunits, símbol de que 'Esperit Sant es comunica a cadascú, i fa que tots siguin l'Església.

Tots parlen diverses llengües, i cadascú els entén amb la seva llengua pròpia. Símbol de la unitat dintre de la diversitat que L’Esperit Sant genera. Pentecostès és un anti-Babel.

3.- A Jerusalem hi havia, per les festes de Pasqua, jueus de tots els pobles, que parlaven diverses llengües. Van anar a veure que passava amb tot aquell enrenou. I es van estranyar molt que cadascú entengués a aquella gent, amb la seva pròpia llengua.
Pere els va explicar què és el que passava, i com l'Esperit Sant es comunicava també a tots ells i a tots els homes i dones del món, si creien en Jesús el Crist i vivien de la manera que ell ensenya. Jesús ha mort en creu, ha ressuscitat i comunica l'Esperit a tots els homes i dones i nens i nenes del món.

4.- Unes 3.000 persones van demanar de ser batejats per entrar al grup de creients i seguidors de Jesús.

Així va començar la vida i la historia de l'Església.


Tots els homes i dones i nens i nenes que viuen com Jesús ensenya, de fet, encara que
no coneguin a Jesús, comuniquen amb l'Esperit Sant i formen part de la Comunió dels
sants
. És la festa de Tots Sants, amb la que comencem el calendari litúrgic que celebrem al començament de curs.

Per això en el Credo diem: Creiem en l'Esperit Sant, la santa mare Església, la Comunió dels Sants.


TEXTOS DE LA MISSA

Primera lectura

Del llibre dels FETS DELS APOSTOLS de sant Lluc (1, 8 . 2, 1 ...33)

Jesús ressuscitat digué als deixebles:- ... Quan l'Esperit Sant vindrà damunt nostre,
rebreu una forca que us farà testimonis meus a Jerusalem a tot Judea, a Samaria i fins a l'extrem de la terra ...


... Quan va arribar la diada de la Pentecosta, es trobaven reunits tots junts. De sobte, com si es girés una ventada impetuosa, se sentí del cel una remor que omplí tota la casa on es trobaven asseguts.


Llavors se'ls van aparèixer unes llengües com de foc, que es distribuïren i es posaven
sobre cadascun d'ells. Tots van quedar plens de l'Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l'Esperit els concedia d’expressar-se.


Residien a Jerusalem jueus piadosos provinents de totes les nacions que hi ha sota el
cel, Quan se sentí aquella remor, la gent s'aplegà i van quedar desconcertats, perquè
cadascú els sentia parlar en la seva pròpia llengua. Sorpresos i meravellats, deien: No són galileus, tots aquests que parlen? Doncs, com és que cadascun de nosaltres els
sentim proclamar les grandeses de Déu, en la nostres llengües maternes?.


Aleshores Pere es posà dret i alçant la veu digué: - Això que ara succeeix ja ho havia
anunciat el profeta Joel. A aquest Jesús, la dreta de Déu l'ha enaltit, ell ha rebut del Pare l’Esperit Sant promès, i ara l’ha donat amb abundància: això és el que veieu i sentiu.

Paraula de Déu.

Segona lectura


De l'EVANGELI DE SANT JOAN (14,15-17.23-26)

Durant l'últim sopar Jesús digué als seus deixebles: - Si m'estimeu, guardareu els meus manaments, i jo pregaré el Pare, que us donarà un altre Defensor, perquè es quedi amb vosaltres per sempre.


Ell és l'Esperit de la veritat que el món no pot acollir, perquè no és capaç de veure'l ni de conèixer-lo: sou vosaltres qui el coneixeu, perquè habita a casa vostra i estarà dins de vosaltres ...


Qui m'estima, guardarà la meva paraula; el meu Pare l’estimarà i vindrem a fer estada en ell. El qui no m'estima, no guarda les meves paraules. I la paraula que escolteu no és meva, sinó del Pare que m'ha enviat.


Us he dit tot això mentre he estat amb vosaltres, però el Defensor, l'Esperit Sant que el Pare enviarà en nom meu, us recordarà tot el que jo us he dit, i us ho farà entendre.

Paraula del Senyor.