02 de març 2010

"Intentem ser com Jesús, estimulats per la seva coherència"

El dilluns 1 de març va començar el cicle de conferències de Quaresma que organitzen conjuntament l’Associació CIC i la Comunitat de Sant Ildefons, i que es duen a terme als locals del CIC de Via Augusta, 205 . Aquest any les xerrades giren entorn de “La coherència, arrel de la credibilitat”. La primera trobada va tenir el provincial dels claretians, P.Màxim Muñoz, com a ponent, i el tema sobre el que va reflexionar va ser “La coherència de Jesús”.

De Jesús no només cal valorar la seva coherència fins a la mort, sinó a què era coherent. El P.Muñoz va dir que aquesta resposta la trobem als Evangelis i va destacar tres vessants d’aquesta coherència.

1.-Jesús és humanament coherent. Era accessible a qualsevol persona i era coherent amb el que deia, amb el que feia, amb el que pensava i amb el que proposava. La pregària, el perdó als enemics, el servei als altres, el seguiment de Déu, la proclamació de les Benaurances ... Els evangelis estan plens de passatges on ens mostra aquesta coherència de Jesús. En les mateixes Benaurances, Jesús no s’ho mira des de fora; Jesús havia experimentat el patiment i també la proximitat de Déu, per tant parlava havent prèviament experimentat. Això el feia ser més proper, estar més en contacte amb la gent i a la vegada el feia ser més compromès.

L’ evangeli de Mateu recullen les paraules de Jesús: “No tothom qui em diu: "Senyor, Senyor", entrarà al Regne del cel, sinó el qui fa la voluntat del meu Pare del cel.” Qui fa la voluntat de Déu no és aquell qui només parla, sinó aquell que també actua, per tant aquell qui és coherent.
2.- Jesús és coherent com a màxima revelació del Pare. Jesús ens ha revelat la imatge de Déu com a Pare. Veiem en Ell la encarnació de Déu, a Déu amb nosaltres. En l’existència humana de Jesús podem veure el rostre de Déu. Ens fa veure el déu cristià: el déu misericordiós, el déu que estima, el deu que perdona ... Un déu semblant a un pare/mare que estima tot el que ha creat. Ens presenta i representa un déu que mereix la nostra confiança i la nostra fe.
Davant d’un déu així, Jesús ha de donar un missatge esperançador, de bona notícia, de salvació. El contingut del missatge de Jesús es correspon al déu que experimenta, a un déu que estima a qui més ho necessita. L’estil messiànic de Jesús és coherent amb el seu missatge de qui és Déu. És un estil messiànic de servei, d’entrega, de lliurament. Jesús no imposa, convida. Jesús no s’aprofita del seu poder. No és un líder que amenaci. Es un líder de perdó i de no violència. Jesús descarta la concepció màgica de Déu.

3.- Jesús contraposa aquesta imatge de Déu a d’altres imatges seves. Jesús desemmascara la falsa religiositat. Critica la hipocresia del compliment de la Llei amb cor de pedra. Jesús es separa d’aquells que diferencien entre el que diuen, el que proclamen, i el que viuen. Jesús critica el ritualisme si no es fa amb el cor perquè aleshores queda buit. El legalisme amaga l’esperit de la llei que rebaixa la potencialitat dels homes.

El pare Màxim Muñoz va acabar la seva exposició amb una crida que ens pot acompanyar aquesta Quaresma i que de ben segur més enllà d’aquestes dies: "Intentem ser com Jesús, estimulats per la seva coherència."

La pròxima sessió serà dijous dia 4 a les 20:30 hores a Via Augusta, 205. Anirà a càrrec de la professora d’Ètica de la Universitat de Barcelona, Begoña Román, que tractarà “La coherència en la vida professional i en les organitzacions.”