08 de març 2010

Decàleg de Quaresma

Quaresma, temps de centrar-nos en l’essencial de la vida cristiana. Encara que preocupats per les pròpies necessitats humanes vitals, hem de saber convertir Jesucrist, massa sovint marginal i marginat, en el centre de la nostra vida.

Quaresma, temps, doncs, de treball per a conèixer millor el Senyor i identificar-nos amb el seu Evangeli. Aquell que ja coneixem i estimem, fer-lo més vida de la nostra vida.

Quaresma, temps, per tant, d’aprofundiment, de contacte amb la Sagrada Escriptura. Aquesta Bíblia, que ens és proclamada en assemblea, però que cadascú acull segons el ritme de fe personal, també demana ser llegida individualment.

Quaresma, temps d’apropament més intens a les fonts de la gràcia, representades per la penitència i l’Eucaristia. Com a pecadors perdonats, hem d’acollir totes les oportunitats en què Déu ens ofereix la seva misericòrdia.

Quaresma, temps de reviure el Baptisme, potser ja llunyà en el temps, però que és el punt de partida de la nostra filiació divina i el vincle de comunió amb tota l’Església que es prepara per a la nova gràcia baptismal de Pasqua.

Quaresma, temps de consolidar els compromisos que hem contret amb Déu, amb l’Església, amb els nostres més propers i que ajuntarem interiorment a la renovació pasqual de les promeses del baptisme.

Quaresma, temps de lluita contra el mal que hi ha dins nostre i el que veiem al voltant nostre, fins al punt que, allí on no podem arribar, la identificació amb Crist ens permeti de participar del seu combat fins a la fi dels temps.

Quaresma, temps de solidaritat i d’especial compromís amb els necessitats, per donar-los no sols allò que ens sobra o de què ens abstenim, sinó també nosaltres mateixos.

Quaresma, temps de fer de l’austeritat la nostra més profunda llibertat respecte als petits plaers o distraccions de què ens servim, però que també ens poden esclavitzar.

Quaresma, temps d’esperar amb deler espiritual la santa Pasqua, i així entrenar-nos a fer de la nostra vida una identificació amb la mort i la resurrecció de Crist.

Bernabé Dalmau

CENTRE DE PASTORAL LITÚRGICA – MISSA DOMINICAL