18 de gener 2010

Joves extraordinaris

Reproduïm traduït un article aparegut al "Magazine" de "La Vanguardia" sobre un jove matrimoni ben conegut a la nostra Comunitat.

Des que Ignasi Moreta i Inês Castel-Branco es van unir, fa vuit anys, han tingut dos fills, han acabat els seus doctorats en Humanitats i Arquitectura (respectivament) i han creat Fragmenta, la primera editorial no confessional de llibres d'assaig de religió en català , que ja porta 23 llibres editats.

Aquest barceloní i aquesta lisboeta es van conèixer en unes reunions acadèmiques sobre religió i es van adonar que no havia editorial catalana que tractés la religió des d'una visió independent i oberta. Compartiren dos anys la seva idea amb amics i intel·lectuals, que els van motivar a apostar per el projecte, i el 2007 va néixer Fragmenta a Barcelona. Moreta va aprendre a administrar una empresa; Castel-Branco, a maquetar llibres. Així, ell porta l'edició de textos, la gestió i controla el treball amb els autors, i ella realitza el disseny gràfic. "El control de tot el procés ens permet assegurar la qualitat i una major proximitat a l'autor", afirma Castel-Branco.

Tots dos subratllen la importància de ser molt rigorós en l'elecció de textos i editar només els que els convencen. "Som conscients del poder i la responsabilitat de l'editor perquè a l'escollir o rebutjar textos incideixes en la vida cultural d'un país i actues com un agent cultural", comenta Moreta. Ara s'enfronten al repte d'editar l'obra completa del pensador Raimon Panikkar i també es plantegen editar en català.

Castel-Branco assenyala de compaginar tanta feina amb els nens exigeix molt d'ordre i horaris molt estrictes. Moreta somriu en afirmar: "El extraordinari són les hores que dediquem a l'editorial i que gaudim amb el nostre treball".

Testimi recollit per Eva Moll de Alba
Fotografia de Pedro Madueño