20 de juliol 2009

El Bisbe Taltavull a la nostra Comunitat

En pocs dies hem pogut gaudir un parell de cops de la presència del nou Bisbe Auxiliar Sebatià Taltavull a Sant Ildefons.

El dia 23 de maig Mons.Taltvull va participar a la nostra Assemblea Extraordinària de fi de curs i ens va parlar de la comunitat cristiana avui.Va destacar tres característiques bàsiques necessàries: ha de ser missionera, ha de donar testimoni de pobresa i ha de saber adaptar el seu missatge i la seva identitat al complex món d'avui.

Acabada l'Assemblea, va celebrar l'Eucaritia de les 20:00, on 25 joves de la nostra Catequesi van rebre la Confirmació.

Un dies després, el diumenge 5 de juliol, va dir la Missa de les 20:30 perquè el P.Ramon M.Nogués, que la celebra habitualment, no va poder ser-hi. Al final de la celebració, va estar una bona estona departint amistosament amb tothom qui es va adreçar a ell a l'atri de l'esglèsia.

Aquí tenim una entrevista que li varen fer al programa de televisió "Signes dels temps" en motiu del seu ordenament episcopal el passat 21 de març. L'entrevista dura 23 minuts i comença al minut 8 i 13 segons del vídeo.




Resum de l'exposició de Mons.Sebastià Taltavull del 23 de maig

La xerrada va girar entorn de la comunitat cristiana avui, referint-se bàsicament a la parròquia com a lloc de trobada.

Va destacar tres característiques bàsiques necessàries: ha de ser missionera, ha de donar testimoni de pobresa i ha de saber adaptar el seu missatge i la seva identitat al complex món d’avui.

Ser missionera és:
- Anunciar la Paraula de Déu i fer-ho amb “ardor” com proposa el document dels bisbes catalans. “Presentar l’Evangeli i presentar-lo amb ardor”.
- Obrir el cristianisme a tots els homes de tot el món, creients i no creients.
- Fer pedagogia perquè les persones de la comunitat tinguin una fe adulta i sòlida.
- Fer un acompanyament cap a un procés lent d’aprofundiment en aquest creixement cristià.

Donar testimoni de pobresa és:
- Atendre i viure el missatge de Jesús.
- Compartir amb els altres i viure en esperit de comunitat. Només un poble senzill i pobre pot acollir el Senyor.

Adaptar el missatge al món d’avui:
- Vol dir escoltar “els signes dels temps” i donar-hi resposta.
- És fer l’esforç de canviar per adaptar-nos al món d’avui.
- És impulsar les estructures i comunitats perquè visquin en perpètua revisió.
- És adoptar la pastoral missionera perquè la pugui entendre i fer seva la societat d’avui.
- És prendre consciència de forma global dels canvis culturals i socials per no veure’ls de forma fragmentada i fora de context.
- És fer l’esforç creatiu i innovador per transformar les coses a partir del món en què vivim i donar-los sentit cristià.

De la parròquia va dir que afavoreix que hi hagi comunitat i per sobre de tot que ha de ser missionera. Que ha d’anar adaptant la seva presència a la societat tenint en compte els canvis constants que es produeixen. Que ha de revisar i redefinir constantment la seva actuació per no convertir-se en una “estació de serveis”. Que ha de ser agent de promoció cultural i el referent cristià en el territori per tots els veïns propers i allunyats, cristians i no cristians. Que ha d’estar al costat de la gent i generar un ampli corrent de confiança. Que ha de ser lloc de trobada, de cohesió social, instrument d’integració i punt de partida per itineraris nous més compromesos. Que ha de ser “la font que està al mig de la plaça del poble que dóna gratuïtament aigua fresca a tothom que s’hi apropa”.

També va parlar de la dimensió missionera de la comunitat, des de la llibertat i la responsabilitat per la construcció de la pau; del concepte autèntic del que és la laïcitat; de la importància de la família com a transmissora i iniciadora de la fe i del problema de les vocacions del ministeri sacerdotal.

El Sr. Bisbe en la seva exposició ens va plantejar “què” ha d’ésser la comunitat i la Parròquia. Ara ens toca a nosaltres treballar “com” fer-ho perquè aquestes propostes siguin cada dia més reals en la nostra comunitat.

Gràcies al Sr. Bisbe per haver-nos ajudat i acompanyat en aquesta reflexió.