27 d’agost 2011

Mt 16, 21-27

Després d’una controvèrsia amb els fariseus, Jesús prevé als seus deixebles sobre la seva influència. I més tard, com volent saber què hi ha en els seus al caps, entre d’altres els fa una pregunta punyent, personal i existencial: “I vosaltres qui dieu que sóc? Pere, com a portaveu del grup, fa una bellíssima afirmació i una confessió de fe. Però en quin to la deuria dir perquè Jesús precisi, essent com és el Messies, i finalment acabi qualificant-la de contrària al projecte de Déu? Tot fa pensar que Pere ha gosat traçar-li el camí; potser li suggereix el camí del càlcul, de la defensa, de l’honor, del poder i dels privilegis.

Doncs, aquest mateix Pere que escolta la revelació del Pare és aquell que no pensa com Déu.

Per contra, el camí que proposa Jesús és el de l’amor, del servei, de la generositat, del compromís, del compartir, fins i tot de donar la pròpia vida. I aquesta dinàmica viscuda amb coherència i fidelitat resulta sempre sacrificial, i és també prova de l’enteresa interior i de la integritat personal. Aquesta via, malgrat la duresa i la violència dels poderosos, és una realitat que condueix a la vida, al sentit i a la plenitud per a un mateix i per als altres.

Vivint així, Jesús és per a nosaltres la glòria i la manifestació de la glòria del Pare, perquè la glòria de Déu és el seu amor, i Jesús ens ha estimat fins a l’extrem, ha treballat i ha lluitat per la justícia, la llibertat, la dignitat i els drets dels fills de Déu, i ho ha fet despullat de poders, de privilegis, d’honors, de riqueses, sense violència, amb una qualitat humana excepcional i extraordinària.

Així, doncs, tots els que treballen des de l’anonimat, sense fer soroll, al servei dels humans, en especial dels més desafavorits, els que ajuden els altres en les seves hores difícils, estan donant glòria a Déu. Perquè com bé deia Sant Ireneu, la glòria de Déu és que l’home visqui.

Quants àngels hi ha avui en el nostre món que dediquen les seves vides, el seu temps, els seus mitjans al servei dels menystinguts! Quants anònims de l’Evangeli de Jesús hi ha estesos pel món!

Esther Bochita