03 d’agost 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

"Senyor, doneu-nos sempre d’aquest pa”

Les lectures d’aquest diumenge fan referència a l’eucaristia i a la fe.

La primera lectura de l’Èxode explica com Jahvé es compadeix de la desesperació del poble d’Israel en la seva travessia pel desert després de sortir d’Egipte. És un moment de crisis i la seva fe trontolla perquè creuen que Jahvé els ha abandonat. És llavors quan el Senyor els sorprèn i meravella amb “el mannà” i “les guatlles” perquè puguin alimentar-se i seguir el seu camí. Jahvé, amb aquest prodigi, els vol mostrar que sempre els protegirà, i que espera que tornin a confiar en Ell.

Sant Pau, en la carta als Efesis, els encoratja a fer un canvi de vida; deixar enrere l’home vell , amb la seva forma de viure enganyosa pendent sempre de les coses terrenals, per anar a la cerca de l’home nou, renovat per una transformació espiritual a imatge de Déu en la justícia i la santedat .

Nosaltres homes i dones del segle xxi que som creients i volem seguir Jesús, també lluitem cada dia per despullar-nos de lhome vell que ens té atrapats, i transformar-nos per mitjà de la conversió i renovació de la nostra fe, en l’home nou que ens proposa sant Pau.

En aquest fragment de l’Evangeli, sant Joan ens presenta una multitud enfervorida que segueix Jesús per les seves ensenyances. És en aquest context que Jesús, a la sinagoga, els parla de l’eucaristia, “del pa que nodreix per la vida eterna”. Ells li digueren: “Senyor doneu-nos sempre d’aquest pa” Jesús els diu: “Jo soc el pa de vida ; qui ve a mi no tindrà fam, i qui creu en mi mai més no tindrà set.” Els jueus de cor obert i senzill el van creure i el van seguir; d’altres, descreguts i malfiats, van murmurar.

També per a nosaltres, la fe i l’eucaristia han de ser els eixos centrals que ens donin suport i aliment per avançar amb força pel camí de la vida.

Àngels Vilaró