28 d’abril 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

Aquest és el seu manament: que creguem en el seu Fill Jesucrist i ens estimem els uns als altres, tal com ens ha manat” (1Jn 3, 23). Així Joan, a la segona lectura, ens presenta l’exigència cabdal per als qui volem seguir Jesús. Fe i amor: creure i estimar. És a dir, Joan ens dibuixa el punt central de la nostra vida com a cristians, d’una manera simple i complementària: rebre conscients l’amor (creure) i respondre-hi donant vida (estimar). Una mica abans ja ens ha precisat com ha de ser aquest amor nostre: “Fills meus, no estimem amb frases i paraules, sinó amb obres i de veritat” (1Jn 3, 18), expressió que ve a dir-nos que hem d’estimar amb accions nascudes des de la veritat. I no parla aquí només d’accions sinceres, crec, perquè hem de suposar que ho siguin si són expressió d’amor, sinó d’accions sorgides de la Veritat, de Déu. I Joan acaba dient que si guardem el que Déu ens ha manat “ell està en nosaltres i nosaltres en ell”, i que és precisament per l’Esperit que “coneixem que ell està en nosaltres” (1Jn 3, 24).

Aquesta segona lectura té el rerefons de la primera, dels Actes, on se’ns presenta l’inici apostòlic de Pau, arran de la seva conversió camí de Damasc. El relat de Lluc remarca el compromís valent de Pau en la predicació (Ac 9, 27-28) i destaca la consolidació i creixement, gràcies a l’Esperit, de l’Església en els seus primers temps (Ac 9, 31). L’Església inicial i Pau, doncs, com a expressió, amb accions concretes, del manament d’amor que la carta de Joan proclamava. Per això, cantem en la tornada del salm responsorial: “En tu s’inspirarà la meva lloança en la gran assemblea” (Sl 21,26).

Amb aquestes lectures precedents, la litúrgia ens prepara per entendre millor el que ens diu Jesús en l’evangeli de Joan, quan se’ns presenta com a cep veritable. Ell és el cep i nosaltres les sarments (Jn 15, 1 i 5). I, a partir d’aquesta imatge ben gràfica que emmarca tot l’episodi, Jesús fa adonar-nos que sense ell no podem fer res: “Estigueu en mi com jo estic en vosaltres. Així com les sarments, si no estan en el cep, no poden donar fruit, tampoc vosaltres no en podeu donar si no esteu en mi... El qui està en mi i jo en ell, dona molt de fruit, perquè sense mi no podeu fer res” (Jn 15, 4-5). Com Jesús no pot fer res sense el Pare (recordem Jn 5, 19), així és ara de clar i radical amb nosaltres les sarments. I ja ens ho ha dit abans la carta de Joan (1Jn 3, 24), que si guardem el que Déu ens mana, és a dir, si donem molts fruits, Déu està en nosaltres i nosaltres en ell. Que la saba de Jesús, el cep, ens faci estimar de veritat per l’Esperit!

 Jordi Cors