17 de març 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

“Compadiu-vos de mi, Déu meu, vós que estimeu tant; vós que sou tan bo, esborreu les meves culpes”

Les lectures d’aquest diumenge ens submergeixen de ple en la quaresma i fixen la mirada en dos grans punts. En el primer, Jesús anuncia als apòstols i als seus seguidors la seva imminent passió i mort; el segon és l’anunci de la salvació.

En la primera lectura del profeta Jeremies, Jahvé diu que farà una nova aliança amb el seu poble, que som nosaltres, i ho farà de forma gratuïta, sense tenir en compte la nostra feblesa ni les nostres faltes. Ho anuncia amb unes paraules contundents i plenes de tendresa; diu: “ell serà el meu poble i Jo seré el seu Déu”, i afegeix  “els perdonaré les culpes i no em recordaré més dels seus pecats”.  Això és la Salvació.

El salm responsorial, és el clam del poble que reconeix la seva culpa i implora el perdó de Jahvé.

Pau en la Carta als Hebreus també parla de la salvació, però des d’un altre punt de vista. Ens explica que Jesús és el nostre model a seguir i que la seva vida se centra en l’acceptació de la voluntat del Pare. Seguir a Jesús i acceptar la voluntat del Pare, és el camí que ens porta a la Salvació.

El fragment de l’Evangeli de Joan, se situa poc  després que tingués lloc la resurrecció de Llàtzer i l’entrada de Jesús a Jerusalem enmig palmes i  aclamacions del poble. Ara, Jesús passa full de tot aquell rebombori i d’aquella eufòria i situa els apòstols en un escenari molt mes cru, dramàtic i realista; els parla de la seva passió i mort.

Primer, ho fa amb la paràbola del gra de blat, però després entra de ple en el sentit de la seva passió i mort. Ho fa amb unes paraules gens fàcils d’entendre; diu: “qui estima la vida la perdrà, i qui no l’estima, la guardarà per la vida eterna”.  Jesús també els convida a ser els seus seguidors; si ho són, el Pare els honrarà. Però, el més desconcertant és quan Jesús, que és fill de Déu, però també home, confessa estar contorbat, té por i se sent feble. Això és el que sovint també ens passa a nosaltres. És llavors quan el Pare es manifesta contundentment per tal que  tothom el senti i sàpiga que ha “glorificat al seu Fill i encara el glorificarà més”.

Acabo amb un salm que sempre em commou: “Déu meu, creeu en mi un cor ben pur, feu renéixer en mi un esperit ferm.

Àngels Vilaró