05 de març 2024

Les ferides ecològiques: una mirada urgent a la consciència

En un vespre en què la cruesa de les imatges es va fusionar amb la crida a l'acció i la reflexió teològica, la vicepresidenta de Justícia i Pau, Maria Bargalló, va guiar l’ audiència a través de les profunditats de la crisi ecològica en la segona de les conferències quaresmals, organitzades pel CIC en col·laboració amb la comunitat de Sant Ildefons, aquest dilluns 4 de març.

Seguint l’esquema de la revisió de vida: veure, jutjar i actuar, Bargalló va desgranar la seva xerrada per parlar d’ecologia des de la teologia moral del segle XXI, amb una mirada de conversió partint de les encícliques “ Laudato si” i “ Fratelli tutti”. Va expressar que la seva voluntat era transmetre una visió del nostre món des de la fe per intentar canviar la realitat.

Bargalló va prendre la paraula, emmarcada per imatges impactants de la devastació planetària. "Abans eren llunyanes, ara són molt properes", va remarcar la ponent, recordant-nos que la destrucció del nostre planeta és una realitat urgent i ineludible. Va advertir, però, que no es poden entendre aquestes imatges feridores sense tenir en compte les persones que hi habiten en aquests llocs. Va continuar aprofundint en la intersecció entre la crisi ecològica i la desigualtat,  i destacant que els més vulnerables són els que més pateixen aquesta ferida. Com diu el papa Francesc, “escoltem el clam de la terra i el clam dels pobres”.

Amb una crítica contundent, Maria Bargalló va recordar que s’estan consumint recursos de forma desbocada, aprofitant-se els països rics dels recursos i del treball dels pobres. Va posar com  exemple el que està passant a les mines de coltan del Congo per aconseguir aquest preuat mineral necessari per fabricar ordinadors i smartphones.

Les institucions internacionals, que haurien de vetllar pel comú de les persones, estan fallant. En les cimeres internacionals  sobre el canvi climàtic (COP) no acaben de posar-se d’acord per tancar solucions a curt termini. Mentrestant, la ferida de l’ecologia està molt lligada a la ferida de la guerra perquè són lluites pels recursos  limitats i que s’acaben. La vicepresidenta de Justícia i Pau va vaticinar que les properes guerres seran per l’aigua. Aquests desastres provoquen que els més febles, el més vulnerables hagin d’emigrar per qüestions econòmiques i per qüestions climàtiques. No va descartar que algun dia toqui a la gent de la nostra terra iniciar aquesta fugida.

“Cal tenir una mirada ecològica que inclogui tots els ésser d’aquest pleneta”, va dir la coordinadora del projecte d’Ecoparròquies, perquè és la manera d’entendre que l’ésser humà forma part d’aquest ecosistema i que no hi està per sobre. S’estan gastant els recursos naturals de manera tan ràpida que no es dona temps que la natura es desenvolupi i s’equilibri. Es consumeix més ràpidament que el que tarda el planeta en regenerar-se.

El fet que el vessant econòmic vagi pel davant que els valors i que aquesta model es vagi incrementant és, segons va recordar la conferenciant, una font de desigualtat insostenible.

En la segona part de la xerrada, Bargalló va passar a la fase de  “jutjar”, que en aquest temps de quaresma és una crida a la conversió. Va llençar una pregunta a l’aire: als ulls de la fe, què diu l’Evangeli d’aquest assumpte? La resposta van ser uns 10 punts que  va il·lustrar cada un d’ells amb una cita evangèlica acompanyada d’una cita del “Laudato si” i d’una altra del “Fratelli tutti”.

Aquestes conversions que va proposar són: superar l’antropocentrisme,  tenir cura de la casa comuna, viure amb fraternitat i senzillesa, cultivar una profunda espiritualitat, superar el mite del creixement il·limitat, cercar el progrés basat en el bé comú, refusar la injustícia que perjudica especialment els més vulnerables, impulsar el compromís comunitari, ser conscients que tot està interrelacionat i que cal una conversió ecològica integral. Cal viure l’Evangeli com un estil de vida que Jesús proposa, aconseguit una manera de viure feliços.

Com a cristians, hem de tenir la convicció que la nostra fe és una forma d’entendre el món, que l’evangelització, entesa com el seguiment profund del missatge de Jesús, pot provocar els canvis que el món necessita.

Dins d’aquesta revisió de vida quaresmal i com a punt final,  Maria Bargalló va proposar cinc àmbits sobre els quals actuar, tenint en compte que no hi ha conversió sense canvi. És necessari tenir una mirada diferent del que ens envolta des de la perspectiva del “Laudato si”; hem de viure més profundament la connexió amb Déu; s’ha de tenir una espiritualitat ecosocial on el fet de compartir sigui peça cabdal; s’han de tenir nous estils de vida: “viure senzillament perquè altres senzillament puguin viure”; i fer pinya per empènyer en aquest canvi.

Maria Bargalló conjuntament amb el mossèn Jaume Duch són autors de  dos llibres de reflexions per a les celebracions dominicals a la llum del “Laudato si”.

La tercera i darrera conferència d’aquest cicle quaresmal, que tindrà lloc el dilluns 11 de març a les 19:30 a l’auditori del CIC (Via Augusta, 205), abordarà  “Les ferides de la pobresa”, amb la conferenciant serà Sor Lucía Caram.