29 d’octubre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

 “Estima al Senyor amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tot el pensament “ i “Estima als altres com a tu mateix”

Aquest diumenge, l’Església ens proposa unes lectures que toquen directament el moll de l’os de la nostra vida de fe.

Les paraules de l’evangeli d’avui, són una síntesi del que hem de fer si volem seguir el camí de cristians. Mateu ens narra com els fariseus i mestres de la llei volen posar  Jesús en dificultats: li pregunten quin és el manament més gran de la Llei.  Jesús, amb paraules clares i contundents, sense entretenir-se en explicacions o paràboles els diu: “Estima el Senyor el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima i amb tot el pensament” i, afegeix, “Estima als altres com a tu mateix”.

S’entén, veritat? Això que sembla tan senzill és fàcil d’entendre, però no  ho és tan de practicar. És que les nostres vides estan massa farcides d’ocupacions, de compromisos, de cabòries..., i sovint estem tan absorts que allò que és immediat i superficial, no ens deixa arribar a l’essencial, allò verdaderament important.

La primera lectura és de l’Èxode; tracta de “Lleis en defensa dels febles” i ens parla de la misericòrdia. La misericòrdia va una mica més enllà del que és la justícia o la caritat. La misericòrdia comporta fer un pas més, porta implícita un plus en la nostra relació amb l’altre, vol dir posar-nos en el lloc de l’altre; va lligada a  l’empatia, al compartir i a estimar sense condicions. A vegades aquesta proposició tampoc és fàcil, i ens quedem a mig camí. La lectura acaba amb unes paraules  de Jahvè que són com un bàlsam: “si clamava a mi (un desvalgut) jo l’escoltaria, perquè soc misericordiós.”

Per acabar, unes paraules sobre la carta de Pau als tessalònics. Pau està orgullós dels seus deixebles de Tessalònica, perquè s’han mantingut ferms en la fe en Jesucrist, acollint la paraula, enmig de moltes tribulacions, plens de goig de l’Esperit Sant, i n’han donat testimoni a la gent del seu entorn. Per això, Pau els felicita cordialment.

La comunitat de Tessalònica, devia ser una comunitat ferma en la fe, l’esperança i l’amor. Tan de bo nosaltres també siguem uns bons testimonis de Jesús, en aquest món complicat i difícil que ens ha tocat viure, i mantinguem viva la nostra fe, l’esperança i l’amor.

Àngels Vilaró