25 de juliol 2023

Reflexions al voltant de l'encíclica Laudato si (4)

Els més afectats: els pobres.

Quan l'any 2015 es va publicar l'encíclica: Laudato Si (LS). La premsa va qualificar l'escrit papal  d’encíclica “verda". L'apel·latiu no és del tot cert. És veritat que el seu contingut entra de ple en les grans qüestions ecològiques, però la preocupació del Papa pel medi ambient és, sobretot, perquè ell és conscient que amb la degradació del planeta els que més hi pateixen són els pobres. LS no és només una encíclica "verda" és, principalment, un ensenyament de la Doctrina Social de l'Església.
Per aquest motiu, el Papa, escriurà: Però avui no podem deixar de reconèixer que un veritable plantejament ecològic es converteix sempre en un plantejament social, que ha d'integrar la justícia en les discussions sobre l'ambient, per tal d'escoltar tant el clamor de la terra com el clamor dels pobres. (LS, 49). I també una de les afirmacions més contundents de LS, és: "No hi ha dues crisis separades, una d'ambiental i una altra de social, sinó una sola i complexa crisi socioambiental. Les trajectòries per a la solució requereixen una aproximació integral per a combatre la pobresa, per a retornar la dignitat als exclosos i simultàniament per a protegir la natura".(LS 139)., ja que:" L'ambient humà i l'ambient natural es degraden junts, i no podrem afrontar adequadament la degradació ambiental si no parem atenció a causes que tenen a veure amb la degradació humana i social". (LS 48)

Els més afectats pel deteriorament del medi ambient són els pobres. Alguns exemples en són:

a) la contaminació atmosfèrica, ens afecta a tots, però els més perjudicats són els exclosos. Les ciutats més contaminades del món es troben en països en via de desenvolupament. Els més pobres viuen en barris perifèrics, sense capacitat per traslladar-se a altres llocs.

També, cal denunciar que els països més desenvolupats, desplacen les seves activitats industrials contaminants a les regions més pobres del món. Contaminant no sols l'atmosfera, sinó també els rius, el subsol, etc.

b) El deteriorament o la manca d'aigua potable, segons alguns estudis hi ha més de 650 milions de persones que no tenen accés a l'aigua potable. Aquesta manca d'aigua potable és l'origen de moltes malalties i morts. Tots recordem les imatges impactants que tantes vegades ens ha mostrat la TV de les sequeres africanes. Darrere d'aquelles imatges hi ha persones que no tenen aigua per viure.

c) La contaminació dels mars i rius, ha provocat la disminució de reserves d'espècies marítimes. Els bancs de pesca estan sobreexplotats. Segons estudis, les espècies d'aigua marítima s'han reduït en un 75% i les marines un 40%. Provocant la pobresa a moltes poblacions que es dediquen a la pesca

d) L’escalfament global, provocarà l'elevació dels mars, afectant la població que viu en zones de costa i obligarà a migrar a moltes persones.

e) L'extracció de minerals i recursos naturals en poblacions indígenes , són factors de contaminació i també, com ja sabem , causa d'espolis als habitants del país i de guerres. Podríem posar-ne més exemples.

El missatge de LS, em sembla ben clar: No hi haurà vida pels més pobres en un ambient degradat, tampoc defensarem el nostre planeta, si ens oblidem dels exclosos. Per aquest motiu Francesc, sempre parlarà d'una ecologia humana.

 

 Josep M. Jubany