05 de maig 2022

Trobada mensual de maig el dia amb Joaquim Cervera

Aquest dies de maig a moltes parròquies nens i nenes rebran per primera vegada l’Eucaristia. També acostumen a haver alguns adolescents a qui se’ls administrarà  la confirmació.  Res comparable amb el que succeïa fa pocs anys enrere. Aleshores les parròquies gairebé quedaven col·lapsades pel gran nombre d’infants que feien la primera comunió i una de les realitats boniques era el gran nombre de joves que es confirmaven. També en el darrer decenni han disminuït,  notablement, el nombre de casaments per l’església ( i segons em diuen, també han baixat els casaments civils), així com l’assistència a la missa dominical. Tot plegat és el reflex de la quantitat de persones que actualment viuen al marge de la fe creient.


Tots ens adonem que ni la família, ni l’escola ni la societat no serveixen per transmetre la fe, fins fa poc els vehicles que ho feien possible. Molts pares, mares, mestres, catequistes es pregunten angoixats, i fins i tot es culpabilitzen, què hem fet malament? Personalment no crec que aquesta sigui la primera pregunta que ens hem de fer sinó que la qüestió és una altra: què ha passat a Europa en general i a Catalunya en particular perquè en pocs anys la societat s’hagi secularitzat d’aquesta manera?


En la darrera reunió del Consell Pastoral en vàrem parlar i  s’acordà que dedicaríem la Trobada mensual de la Comunitat a aprofundir en aquesta qüestió: Què ens passa? Què explica l’actual secularització de la nostra societat? Per aquest motiu hem convidat al teòleg i sociòleg Joaquim Cervera i Duran perquè ens ajudi en la reflexió.


Joaquim Cervera és Llicenciat en teologia, sociòleg ( ha estudiat a l’Institut catòlic de París  i a l’Institut Lleó XIII a Madrid). Ha estat  consiliari de grups d’Acció Catòlica (JOBAC i ACO) i participa en grups que relacionen la fe cristiana amb la vida. Ha estat vicari de diverses parròquies i rector de la parròquia de Sant Maria del Gornal. Ha col·laborat també amb el Centre d’Estudis Pastorals i amb la facultat de Filosofia de la Ramon Llull. Prevere secularitzat, actualment  col·labora amb Justícia i Pau i amb grups de  diàleg interreligiós. Forma part del Patronat de la Fundació la Vinya de Bellvitge-Gornal. Autor de diversos llibres i molts articles de sociologia, teologia i estudis d’evangeli.


Us  convidem a participar a la trobada de forma telemàtica el proper dilluns 9 de maig a les 8 del vespre.


Per connectar-se cal entrar aquí.