21 d’abril 2022

La Pasqua marca l’inici del tercer trimestre

Tot és relatiu i una de les coses que ho fa més evident és el temps; quantes vegades no hem dit “mira quatre dies i ja és Nadal” o bé “però ja comença la Quaresma?”; en canvi, d’altres vegades és totalment a l’inrevés i diem “això no s’acaba mai” o bé “encara falta tant temps per fer vacances?”. I, de fet, no és pas que el temps s’estiri o s’arronsi sinó que depèn del nostre estat d’ànim. El temps avança inexorablement segon a segon, que nosaltres el percebem més curt o més llarg és relatiu.

Això n’és només un exemple i sinó que li preguntin al genial Einstein, que és qui va enredar la troca amb la seva teoria formulada així: E=mc2

Ara i aquí el fet és que ja som al tercer trimestre del curs, un temps transcendental

per a molts, però, sobretot, per als estudiants, tant els més grans com els més petits; és el temps en què seran avaluats el seus coneixements i l’aprofitament de tot el que han o haurien d’haver après al llarg del curs.

I per a nosaltres què significa?

Hi ha molts factors a tenir en compte, però n’hi ha tres de molt importants; el primer és que tímidament sortim d’una pandèmia que s’ha menjat dos anys de les nostres vides i que ha causat arreu un gran nombre de defuncions; cal afegir que, si els epidemiòlegs no van errats, el risc d’una nova onada pot ser una realitat a curt termini. Un altre factor que ens preocupa, i molt, és la guerra que s’està lliurant a Ucraïna; l’elevat nombre de morts civils, les ciutats destruïdes, la manca d’aigua, d’aliments i d’atenció sanitària està provocant l’èxode dels seus habitants cap a d’altres països europeus. Aquest èxode supera els quatre milions de persones, principalment dones i criatures, i demana un gran esforç d’acollida. Però, per sobre de tot preocupa, i molt, el perill que la guerra s’estengui a la resta d’Europa i el risc latent que es faci ús d’armes nuclears.

I el tercer factor, per a nosaltres molt significatiu, són els treballs del Sínode de bisbes que ja han començat i que es clourà el 2023. Recordem la trobada que vam tenir a la parròquia el passat 12 de març. Hi vam poder expressar amb llibertat les nostres opinions que el Consell pastoral analitzarà degudament i de les quals en sortiran les bases per seguir treballant els pròxims mesos.

Amb aquestes perspectives encarem el final de curs. Com cada any ja té, des d’ara, unes pautes marcades que s’aniran complint progressivament. La Pasqua és un temps propici per dur a terme els sagraments de la iniciació cristiana, baptisme, comunió i confirmació. Els baptismes se seguiran programant d’acord amb els pares. Els i les catequistes ja estan organitzant el calendari de primeres comunions dels nens i nenes que participen de la nostra catequesi. I, pel que fa al sagrament de la confirmació, oportunament informarem del dia d’aquesta celebració a la qual acostuma a venir el bisbe auxiliar de la Diòcesi de Barcelona.

Un quart sagrament que també s’acostuma a rebre per Pasqua és del de la unció dels malalts, pensat per a aquelles persones grans o amb limitacions que lliurement prenguin la decisió de demanar-lo. També oportunament informarem quan es farà.

La renovació del Consell pastoral coincideix també amb aquestes dates. La trobada extraordinària del mes de maig potser ja podrà ser presencial després que s’eliminin les limitacions imposades per la pandèmia; fins ara totes les reunions s’han estat fent via telemàtica. Això, però, ho decidirà el mateix Consell pastoral.

A la Catequesi familiar li queden tres trobades: la del 24 d’abril, la del 22 de maig i la del 19 de juny, que serà la de cloenda.

Que el Senyor ens ajudi en el nostre camí cap a Ell.

 

                                                         Josep Maria Lari