20 de març 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

Cridats a donar fruit

Aquest tercer diumenge de Quaresma posa l’accent en la conversió. Normalment quan parlem de la conversió acostumem a pensar en aquelles coses que fem malament i que ens cal corregir, correcte; avui, però, voldria posar en relleu de quina manera ens cal insistir per convertir-nos en positiu: “cridats a donar fruit”. Som conscients del bé que deixem de fer i que ens cal fer? Donar fruit, com explica l’evangeli amb aquesta imatge de la figuera estèril ”Senyor deixeu-la encara aquest  any a veure si fa fruit d’ara endavant”.

Déu no la vol tallar vol que doni fruit.

Veiem de quina manera està explicada la paràbola per provocar la nostra reacció. Per què serveix  una figuera que no dona fruit? Per què serveix un cristianisme sense un seguiment de Crist? Per què serveix una Església sense dedicació al regne de Déu? Sovint parlem de les arrels cristianes del nostre poble sense veure’n els fruits; com n’és de fàcil viure una religió que no canvia els nostres cors, una pràctica religiosa que ens tranquil·litza; confonem el que és valuós amb el que és útil, el que és bo amb allò que ens agrada, la felicitat amb el benestar; Déu ens convida a conèixer-lo a través de l’altre; l’home que està obert a Déu necessàriament es trobarà amb el germà.

Dissortadament en aquests moments estem vivint una tragèdia insospitada en ple segle XXI, una guerra que vivim per TV. Si una cosa s’ha posat de manifest, és l’admirable solidaritat que han desvetllat els sentiments de tantes persones les quals, d’una manera tan desinteressada s’han abocat a ajudar i han acollit a casa tants germans nostres que han fugit del desastre a què els han sotmès unes forces totalment fora de lloc. Que bé encaixen les paraules de Jesús: “era foraster i em vareu acollir”. Em remeto al començament d’aquesta reflexió: cridats a donar fruit, cadascú des del seu lloc. Les paraules de Jesús també són per a nosaltres que, si bé no hem anat a buscar refugiats, sí que estem compromesos amb el seu missatge.

El profeta Isaïes ens ho diu en començar la Quaresma “el dejuni que jo aprecio és aquest: deixa anar l’empresonat injustament, deslliga als qui tens sotmesos al jou, parteix el teu pa amb els qui passen gana, si algú no té roba vesteix-lo, no els defugis que són germans teus... llavors en la teva vida esclatarà una llum com la del matí”.

Que no ens passi per alt tota aquesta realitat salvadora que tenim tan a prop.

Lluís Saumell