25 de desembre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

La Festa de la Sagrada Família

El diumenge just després de Nadal, Sant Esteve en aquest cas, té un clima propi després de la gran festa de Nadal. En aquests dies de retrobament familiar (encara limitats, però, per la pandèmia) i d’invocar els bons sentiments com a contrast entre els problemes de la nostra quotidianitat i l’anhel de serenitat, les lectures d’aquest diumenge ens aporten senzillesa i misteri. Senzillesa de l’infant que creix amb la seva família en plena humanitat i misteri per unes paraules i una autoritat que Ell manifesta i que sempre ens sorprenen.

La família de Jesús viu la senzillesa i la transcendència d’una vida clau per a la humanitat, una vida normal en una família com la nostra i una vida extraordinària en una família excepcional:  l’infant que viu i va amb els seus pares a la festa de Pasqua (una activitat normal en la vida familiar), que provoca un trencament generacional quan decideix quedar-se al temple (com sovint passa amb els adolescents i joves en les nostres famílies de forma habitual), que parla amb els seus pares en termes que ells no entenen, però que mostren una dimensió i una transcendència que ells mateixos no esperen.

 Sempre trobem reflectida en els textos evangèlics aquesta doble dimensió en la vida de Jesús, humana i divina. Un complement que és essencial per poder entendre la seva vida i el seu missatge. Jesús, per Nadal, es manifesta i revela, però també és una revelació per a l’home que creix amb l’ajuda de Déu. Perquè Nadal és la revelació de la plena humanitat de Déu que es fa present entre nosaltres a través de la tendresa de l’infant a la menjadora. La infinitud de Déu en aquesta mirada confiada i senzilla de Jesús infant. Déu es manifesta de nou al nostre costat i ens mostra fins a quin punt som importants per a Ell enviant-nos de nou el seu Fill.

I també em sembla important remarcar la forma com reaccionen els seus pares davant d’aquesta situació d’incertesa i de por pel fill perdut: davant l’angoixa dels pares, Jesús els inspira plena confiança quan els diu que estava ocupant-se de les tasques del seu Pare. Ells ho respecten i, com Maria, guarden aquests records en el seu cor sabent que tot està encara per arribar. Una actitud exemplar: confiança en el fill, en les seves possibilitats i en les seves decisions, encara que no entenguin res...Un bon missatge per al nostre Nadal i les nostres famílies.

Lluís Rissech