11 d’octubre 2021

Jornada Mundial pel Treball Decent

Dijous passat, dia 7 d’octubre, es va celebrar la Jornada Mundial pel Treball Decent; amb motiu d’aquesta Jornada, el col·lectiu Defensem el Treball Decent, -format per Càritas Diocesana de Barcelona, Cristianisme i Justícia, Formació i Treball, Secretariat diocesà de Pastoral Obrera de Barcelona, Joventut obrera catòlica (JOC), Acció catòlica obrera (ACO), Germandat obrera catòlica (GOAC). Delegació de Pastoral  social de l’Arquebisbat de Barcelona, Acció solidària contra l’atur, Unió de religiosos de Catalunya-, ha publicat el manifest següent:

“ARA MES QUE MAI, TREBALL DECENT”

Les organitzacions que integrem la Iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) reivindiquem, en aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent, el treball com un dret i un mitjà idoni per poder desenvolupar-nos i realitzar-nos com a persones.

El maig va acabar l’estat d’alarma declarat el març de l’any passat a causa de la covid-19. En plena pandèmia hem sigut testimonis i hem patit molta precarietat en el món del treball: manca d’equips de protecció, falta de mesures de prevenció, persones teletreballant amb mitjans propis, persones en erto obligades a teletreballar, hores extraordinàries no retribuïdes, precarietat laboral, etc. etc.

 Recuperar la “normalitat” no pot ser tornar a la precarietat d’abans. El treball és la nostra contribució singular i única a la construcció d’una societat més justa i igualitària, sense explotació ni opressió de cap tipus; és la nostra aposta per crear comunitat respectant la dignitat de tothom. El treball decent que reivindiquem ha de permetre atendre necessitats bàsiques, arribar a final de mes, conciliar la vida laboral i familiar, l’accés a l’habitatge, la seguretat i salut laboral, la participació social, etc., sobretot a joves i dones, amb altes taxes d’atur, feines pitjor remunerades i d’elevada rotació. Massa sovint hi ha qui ha d’acceptar, si us plau per força, condicions de treball molt injustes.

El que més frustra i et fa sentir inseguretat és que et demanin experiència però, no et donin la possibilitat d’aconseguir-la des del principi per ser jove (Carmen, 23 anys )”.

Per això, en aquesta Jornada Mundial pel Treball Decent, des de l’ETD reivindiquem:

 * Que l’Estat i la Generalitat posin tot el personal i les eines necessàries per assegurar l’acompliment de la normativa sobre les condicions de treball i prevenció de riscos laborals. Cal evitar les condicions infrahumanes en les quals continuen vivint i treballant moltes persones temporeres en zones hortofrutícoles

. * Assegurar una ocupació de qualitat en els sectors privat i públic; disminuint la contractació temporal i parcial i impulsant la indefinida a jornada completa.

* Mesures de formació i d’orientació per a persones a l’atur, però també per a persones treballadores, especialment per a les que pateixen subocupació i precarietat en el treball

. * La pujada del Salari Mínim, per ajustar-lo a les necessitats vitals de la societat actual. També les famílies sense ingressos han de poder anar millorant; amb especial atenció als perceptors de l’IMV i la RGC, eliminant dificultats administratives.

 * Modificar el Reglament d’Estrangeria per evitar fer recaure en situació d’irregularitat sobrevinguda les persones migrants que volen viure i treballar entre nosaltres.

 En una societat realment desenvolupada el treball és una dimensió irrenunciable de la vida social, ja que no sols és una manera de guanyar-se el pa, sinó també un canal per al creixement personal, per establir relacions sanes, per expressar-se a sí mateix, per compartir dons, per a sentir-se corresponsable en el perfeccionament del món, i en definitiva, per a viure com a poble” (papa Francesc - Fratelli Tutti 162).