14 de desembre 2020

Advent 2020: apunts per a un examen de consciència, prenent com a punt de referència sant Joan Baptista

Els propers dimecres 16, a les 12 del migdia, i divendres 18, a les 8 del vespre, tindrà lloc la celebració comunitària del Perdó. Aquests apunts poden servir-nos per fer un examen de consciència.

1.  De Joan parlava el profeta Isaïes quan deia: És la veu d'un que crida en el desert: Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes.

a.  Durant aquest temps d’Advent hem intensificat la nostra pregària?

b.  Hem exercit misericòrdia envers els més necessitats? Hem visitat a persones malaltes? Hem procurat ser persona de diàleg, de pau?

c.   Advent, és el temps de revifar l’esperança. ¿Malgrat les circumstàncies que vivim, demano al Senyor que no em deixi emportar pel pessimisme?

 

2.   Joan duia un vestit de pèl de camell i portava una pell a la cintura; el seu aliment eren llagostes i mel boscana.


a.  Procuro portar una vida austera?

b.  En el menjar, beure, m’excedeixo posant en risc la meva salut?

c.   Dono exemple als meus fills i, néts, familiars per la senzillesa en la meva vida, en el vestir, en les depeses per a l’oci?

 

3.  Mentre ells se n'anaven, Jesús es posà a parlar de Joan a les multituds: Què heu sortit a contemplar al desert? Una canya sacsejada pel vent?


a.   Procuro ser coherent amb les meves conviccions i creences?

b.     escoltar les opinions dels altres, sospesar-les i discernir el que tenen de bo o de dolent? ¿o sóc persona  incapaç d’acollir, escoltar qualsevol idea que no coincideixi amb la meva forma de pensar?

c.  Imposo les meves idees als altres?  Sóc incapaç de relacionar-me amb  persones que pensin diferent de mi

 

4.   Joan, que era a la presó, va saber les obres que feia el Messies i envià els seus deixebles


a.  En la meva forma d’actuar, de parlar, en el comportament envers els altres, dono testimoni de la meva fe en  Jesucrist?

b.  Procuro que els meus fills, néts, siguin educats en la fe cristiana?

c.   Sóc egocèntric? O sé reconèixer les qualitats d’altres?  

 

5.   Joan els respongué: -Jo batejo només amb aigua; però enmig vostre hi ha el qui vosaltres no coneixeu, ell us batejarà amb l’Esperit Sant


a.  Llegim i preguem amb l’evangeli per conèixer i estimar més a Jesucrist? O ens conformem amb el que vàrem aprendre de menuts?

b.   Joan mostrà l’aigua com a signe de vida.  ¿Som conscients que l’aigua i tota la naturalesa precisen d’un bon ús? En les meves actuacions  practico els bons hàbits ecològics?

c.  Joan batejava amb aigua, Jesús amb l’Esperit Sant. ¿Em deixo conduir per l’Esperit Sant, o només pels meus instints?  Pel baptisme tots som temples de l’Esperit Sant. Respecto el cos dels altres? Faig ús de la pornografia?

 

6.  Herodes , deia de Joan, jo el vaig fer decapitar.

a.  Joan va ser víctima d’un rei corrupte . En les meves relacions laborals, fiscals, comercials em comporto honestament ?

b. En el moment d’emetre el meu vot, en les eleccions polítiques, tinc en compte el bé comú, la justícia social i la promoció dels pobres?

c.  Defenso públicament el que amb sinceritat crec que és la veritat?