12 de setembre 2020

Reflexions a la Paraula de Déu

La gran lliçó del perdó

Els textos d’aquest diumenge, ens plantegen una qüestió que teòricament la poden tenir clara, però sovint  a la pràctica no ens resulta fàcil.

El text que hem escoltat en la primera lectura, és d’una saviesa profundament humana que recull el que diu l'experiència: “l’home que s’irrita contra un altre home, com pot esperar que el Senyor li retorni la salut?”. Sovint sembla que la venjança sigui l’única manera de restablir la justícia. 

Jesús avui ens explica la gran lliçó del perdó; l’explica d’una manera teòrica i en el moment de la seva mort ens l’explica d’una manera pràctica ”Pare perdona’ls perquè no saben el que fan” aquest és el gran valor de l’explicació. Jesús ho explica a partir de la pregunta de Pere: ”quantes vegades hauré de perdonar al meu germà tot el mal que m`haurà fet, set vegades? Jesús respon: “No set vegades sinó setanta vegades set”. 

Jesús feia servir molt la simbologia, el número 7 significa la perfecció, setanta vegades 7 significa la totalitat de la perfecció, Jesús no tolera precisions legalistes, proposa un perdó fratern sense mesura, a la lògica de la venjança Jesús contraposa la del perdó sense límits; Jesús passa d’una concepció quantitativa “set” a una concepció qualitativa “70 vegades set”; el perdó sense límits, és a dir, l’autèntica imatge de Déu. 

Fixem-nos què hem escoltat en el salm: ”no guarda rancúnia sense fi, no ens castiga pels pecats com mereixeríem, llança les culpes lluny de nosaltres com l’orient és lluny de l’occident”. Aquest salm és tot un bàlsam de bondat i perdó. Perdonar és començar de nou, és creure que val la pena viure i tornar  iniciar un vincle trencat, el perdó té un efecte saludable que ens humanitza. 

Quan avui direm el Pare Nostre fem nostre la súplica: “perdoneu les nostres culpes així com nosaltres perdonem els nostres deutors”.

                                                                                                    Lluís Saumell