01 d’agost 2020

Reflexions a la Paraula de Déu

Doneu-los de menjar


En una societat fonamentada sobre l’economia de mercat el fet de donar se’ns fa estrany. No som experts en economia com a Església. És cert que entre els cristians tenim persones que hi entenen i treballen per trobar sistemes més justos que reparteixin millor la riquesa, seguint lluitant sempre per tal d’eradicar la pobresa. La Doctrina Social de l’Església és plena d’anàlisi i orientacions dels papes a partir de Lleó XIII, amb la seva encíclica Rerum Novarum, però la veritat és que la influencia global d’aquesta doctrina social és insuficient. La conversió que hem de fer els cristians per complir el mandat de Jesús, ....doneu-los menjar vosaltres mateixos... ha de ser decidida i valenta.


La paraula d’avui és generosa en suggeriments. Jesús en rebre la notícia de la mort de Joan Baptista, busca un lloc despoblat per trobar tranquil·litat, però la gent, assedegada i amb gana de moltes coses que siguin autèntiques, busca l’acció del mestre. Jesús deixa el descans que anava a realitzar per servir. Dóna confort als malalts, escolta les dificultats de tothom i ajuda tant com pot. Finalment els alimentarà compartint el poc que tenien però fent-t’ho créixer fins a saciar a tots els que eren allí.


Tenim necessitat de la Paraula que transformi el nostre viure, i que ens urgeixi el compromís de canviar les coses del nostre món. Paraula i atenció als pobres i desheretats són dues coses que estan entrellaçades. Però no podem quedar tranquils perquè Càrites ja se’n ocupa. L’acció de Càrites dels catòlics o l’acció caritativa dels germans evangèlics i ortodoxos, de l’Islam ens demanen atenció als febles i és indispensable el seu servei i actuació. Tanmateix, cal seguir treballant per capgirar els nostres sistemes productius i de consum, en definitiva tocar l’economia, posant-la al servei de tothom.

L’Encíclica Laudato Si del papa Francesc, de la qual hem celebrat el cinquè aniversari, ens hi urgeix. Cal respectar el planeta en el que vivim, però per fer-ho ens cal un canvi molt profund de la nostra economia. 


Estem immersos en una pandèmia que no saben com ens en sortirem. Hem experimentat moltes virtuts solidàries. Ens hem preguntat moltes coses i encara ens les preguntem. El misteri del mal l’estem tocant cada dia. Jesús s’hi va enfrontar i el va patir. Siguem-ne conscients.


Isaïes ens ho profetitza...estigueu atents veniu a mi, i us saciareu de vida... Sant Pau ens diu: ...res de l’univers creat serà capaç d’allunyar-nos de Déu que, en Jesucrist ha demostrat com ens estima.


Ignasi Garcia i Clavel